Novi
Ilustracija

Novi "non-pejper" za Zapadni Balkan

Ministrima Savjeta ministara spoljnih poslova EU ponuđen je "non-pejper" za Zapadni Balkan iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, saznaje N1.

Prema saznanjima, ove države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokoj ljestvici prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu država Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je ovaj region izložen raznim uticajem sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku vanjsku i bebzjednosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznajemo da se trebaju organizovati češće sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri spoljnih poslova zemalja Z. Balkana trebali održavati redovnije sastanke sa ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, kako saznajemo, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što prije pridružile EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.