Specijalista infektologije dr Dobrila Nikčević o respiratornim infekcijama: Sezonski grip kod osoba sa povećanim rizikom može biti fatalan
SEZONSKIM RESPIRATORNIM INFEKCIJAMA POGODUJU NISKE TEMPERATURE/ -PRIVATNA ARHIVA

Specijalista infektologije dr Dobrila Nikčević o respiratornim infekcijama: Sezonski grip kod osoba sa povećanim rizikom može biti fatalan

Sa prolaskom ljeta i dolaskom hladnijih dana povećava se broj respiratornih zaraznih bolesti, koje predstavljaju najčešće zarazne bolesti, a mogu biti izazvane brojnim virusima i bakterijama. One mogu biti lagane poput obične prehlade, ali nekad mogu dovesti do teških upala i komplikacija, pogotovo kod djece i starijih osoba i u slučaju da se na vrijeme ne prepoznaju i liječe dovesti oboljelog u stanje vitalne ugroženosti – objašnjava specijalista infektologije dr Dobrila Nikčević, stručni konsultant u ZU "Bono Medica" u Budvi.

Prema njenim riječima, sezonskim respiratornim infekcijama pogoduju niske temperature, boravak u zatvorenim prostorijama, nedovoljan unos neophodnih vitamina i minerala i smanjena fizička aktivnost tokom hladnih mjeseci.

- Među ovim infekcijama svakako je najznačajniji sezonski grip, koji kod osobe sa povećanim rizikom može biti fatalan i uzima svake godine danak u životima, naročito kod starijih osoba sa postojećim komorbiditetima. Bilo da je influenca A, koja obično izaziva ozbiljniju bolest, ili influenca B, za koju se smatra da je blaža varijanta. Oba virusa su poznata po izuzetnoj sklonosti ka mutacijama, tako da u susret novoj sezoni gripa još ne znamo šta sve možemo očekivati -ističe sagovornica.

Doktorka Nikčević je kazala da COVID 19, oboljenje izazvano novim korona virusom, u značajnom je porastu tokom posljednjih mjeseci, a klinička slika često je atipična, bez ranije karakterističnih znakova gubitka čula mirisa i okusa. Iako, kako je istakla, sada većinom izaziva blaže forme, poznato je da se radi o generalizovanoj infekciji koja kod predisponiranih osoba može izazvati teška stanja i ostaviti ozbiljne posljedice.

-Budući da se vakcinacija pokazala kao ograničena mjera u prevenciji korone, pravovremena dijagnoza i adekvatna terapija su od izuzetnog značaja za ove pacijente. Od bakterijskih infekcija najčešće su streptokokne angine - upale ždrijela i krajnika izazvane beta hemolitičkim streptokokom, naročito česte u školskim i predškolskim kolektivima. Iako se uspješno liječe antibioticima, mogu da daju vrlo teške kliničke slike, a bilježe se i slučajevi šarlaha izazvani istom bakterijom. Teže sekvele ovih infekcija koje su bile česte u prošlosti – reumatska groznica i akutna upala bubrega – danas su rijetke, ali ipak moguće – navodi dr Nikčević. 

 Dugogodišnja načelnica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore dr Nikčević zaključuje da i druge respiratorne infekcije, kako sezonske, tako i one koje se javljaju tokom cijele godine, kakva je npr. infektivna mononukleoza, a koje znaju da izazovu teška stanja kod pacijenata, neophodno je što ranije dijagnostikovati i liječiti, pogotovo one virusnog porijekla, za koje postoji samo simptomatska i suportivna terapija, jer prave etiološke nema, prenosi Dan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.