Leteći sportski automobil uspješno obavio prvi let

Leteći sportski automobil uspješno obavio prvi let

Switchblade auto se rasklapa u avion s dva sjedišta koji može razviti brzinu od 320 kilometara u vazduhu

Kompanija Samson Sky je nakon 14 godina razvoja napokon održala prvi let sa svojim sportskim letećim automobilom Switchblade. U osnovi se radi o automobilu na tri kotača sa sklopljenim krilima koji ima dozvolu za vožnju i može voziti 200 km/h, no kada se krila na pritisak gumba rasklope, postaje letjelica koja vazduhom može prevoziti dva putnika brzinom od 320 km/h.

Prvi letni test je održan u vazdušnoj luci Grant Country u Vašingtonu, pri čemu je Switchblade doletio do visine od 150 metara i nakon kratkog kruženja sigurno sletio na pistu 6 minuta kasnije. Samson Sky kaže da je zaprimio oko 2.300 rezervacija iz 57 različitih država za Switchblade, a zainteresovani kupci će ga platiti 170.000 američkih dolara, piše Vidi.hr.

Switchblade koristi hibridno napajanje koje radi na 91-oktanskom plinu i osigurava do 805 kilometara dometa s punim rezervoarom goriva od 125 litara.

S obzirom na to da se ne radi o letjelici s vertikalnim uzlijetanjem, treba mu pista dužine od 335 metara, a to, naravno, isključuje mogućnost da ga parkirate u svojoj ulici ispred kuće.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.