NASA na Veneri otkrila kiseonik

NASA na Veneri otkrila kiseonik

Otprilike jedna petina gasova u Zemljinoj atmosferi je kiseonik, koji udišemo. Priča o susjednoj Veneri je sasvim drugačija, atmosfera je tamo toksična za nas. Nedavno su, međutim, naučnici NASA u njoj pronašli tragove kiseonika.

Molekuli kiseonika su ono na čemu se zasniva život na Zemlji. U našoj atmosferi to je oko petine svih gasova, azot ispunjava većinu ostatka atmosfere.

Sasvim je drugačije na susjednoj Veneri. Njenom atmosferom dominira 96,5 odsto ugljen monoksida, koji je toksičan za zemaljska stvorenja. Šta je sa ostalih 3,5 odsto?

Nedavno istraživanje Američke svemirske agencije (NASA), u kojem je učestvovala i Njemačka svemirska agencija (DLR), pokazalo se u tih 3,5 odsto nalazi i kiseonik.

U tankom sloju Venerine atmosfere sakriveni su tragovi atoma kiseonika, a istraživači su to otkrili uz pomoć instrumenta SOFIA.

Riječ je o konvertovanoj letjelici Boing 747SP, koja na sebi ima infracrveni teleskop kojim posmatra svemirska dešavanja dok leti kroz stratosferu.

„Tek smo na početku razumijevanja evolucije Venere i zašto se ona toliko razlikuje od Zemlje“, rekao je njemački fizičar i vodeći autor studije Hajnc-Vilhelm Hubers. Takođe je istakao da kiseonik na Veneri ne znači da bi mogao da bude pogodan za život, pošto Zemljani udišu molekule kiseonika, a ne atome.

Kiseonik na Veneri nastaje uz pomoć ultraljubičastog sunčevog zračenja, koje u toksičnoj atmosferi razlaže molekule ugljen-dioksida i monoksida na atome.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.