Znate li zašto je jabukovo sirće napitak koji sagorijeva masti

PROCES MRŠAVLJENJA

Znate li zašto je jabukovo sirće napitak koji sagorijeva masti

Jabukovo sirće, koje je svestrani eliksir, steklo je priznanje zbog svojih potencijalnih prednosti u gubitku težine i smanjenju upale.

U potrazi za zdravijim načinom života, mnogi pojedinci istražuju navodne prednosti uključivanja jabukovog sirćeta u svoju svakodnevnu rutinu.

Ovo fermentirano čudo poznato je po svom sadržaju octene kiseline, koja je povezana s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine i smanjenje upale.

Michelle Saari, specijalista za zdravlje i ishranu u eHealth Project, govorio je o razlozima zašto je ovo fermentirano piće toliko korisno kada je u pitanju kontrola težine i upale u našem tijelu.

Jabukovo sirće ili ACV je svestrana tečnost napravljena od fermentisanog soka od jabuke. Može se pohvaliti prepoznatljivim ljutkastim okusom koji može dodati pikantnost raznim jelima, preljevima i napitcima. Osim svoje kulinarske upotrebe, ACV je privukao pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Neka istraživanja sugeriraju da konzumacija jabukovog sirćeta može pomoći u gubitku težine povećanjem osjećaja sitosti i smanjenjem apetita.

"Pokazalo se da jabukovo sirće, ako ga uzimate prije obroka, poboljšava reakciju šećera u krvi posle obroka. Kontrolom šećera u krvi posle obroka, pomaže da se glukoza bolje apsorbuje u našem tijelu tako što se njeno usvajanje odvija sporije. Kada naša tijela apsorbiraju glukozu sporim tempom, ne ostavlja višak glukoze u našem krvotoku. Ako se glukoza ne apsorbira odmah, obično se pretvara u mast", kaže.

Također, dodaje da iako jabukovo sirće ne izaziva direktno gubitak masti, ono može pomoći našim tijelima u suzbijanju pretvaranja glukoze u masnoću. Na indirektan način, igra ulogu u regulaciji količine pohranjene masti, nudeći potencijalni mehanizam za upravljanje težinom. Istraživanja su također otkrila da jabukovo sirće posjeduje protuupalna svojstva, prvenstveno zbog svoje komponente sirćetne kiseline. Sirćetna kiselina je povezana sa supresijom upalnih puteva u tijelu.

Iako ACV može biti koristan za sve, to je posebno pametna ideja za dijabetičare koji teško apsorbuju glukozu.

"Oni s dijabetesom obično teže apsorbiraju glukozu na pravi način zbog nedostatka inzulina. Tako da mogu vidjeti veće koristi u odnosu na nekoga ko nema dijabetes u smislu apsorpcije glukoze", dodaje.

Izvor:Klix

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.