Rusija pokušava vratiti dio oružja koje je izvezla u zemlje kao što su Pakistan, Egipat, Bjelorusija i Brazil, prenio je Wall Street Journal.

Rusija pokušava vratiti dio oružja koje je izvezla u zemlje kao što su Pakistan, Egipat, Bjelorusija i Brazil, prenio je Wall Street Journal.

Tri izvora rekla su za WSJ da je prošlog aprila delegacija ruskih dužnosnika koja je posjetila Kairo zatražila od egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija da vrati više od stotinu motora iz ruskih helikoptera koje je Moskva trebala za rat protiv Ukrajine.

Sisi je pristao, a isporuke oko 150 motora vjerovatno će početi sljedeći mjesec, kažu izvori.

"Ti razgovori bili su dio većeg ruskog nastojanja da traži pomoć od svojih dugogodišnjih kupaca oružja, koji su desetljećima kupovali ruske avione, projektile i protuzračne odbrambene sustave, čineći Moskvu drugim najvećim svjetskim izvoznikom oružja", navodi se u tekstu.

Tokom cijele godine Rusija je vodila razgovore s dužnosnicima iz Pakistana, Bjelorusije i Brazila kako bi pokušala nabaviti motore za napadačke i transportne helikoptere koje su njene snage izgubile od ukrajinske odbrane početkom rata.

Dva izvora, uključujući bivšeg ruskog obavještajca, rekli su za WSJ o tome. Izvor javlja da Rusija potajno pokušava otkupiti ono što je ranije prodala svojim kupcima.

Osim toga, Rusija je zbog rata žrtvovala dio svog unosnog posla izvoza oružja. Konkretno, oružje namijenjeno Indiji i Armeniji sada se šalje u kontaktnu zonu u Ukrajini, kako navode izvori.

"Veliki dio nastojanja Moskve da otkupi rusko oružje uslijedio je jer se Kremlj suprotstavio ofanzivi ukrajinskih snaga na istoku i jugu zemlje. S obzirom da se ta ofanziva sada usporava, Rusija nastoji ponovno preuzeti inicijativu na bojištu, iako je nejasno hoće li nove zalihe Moskvi dati resurse koji su joj potrebni da pojača svoje napade", navodi WSJ.

Izvor:Klix

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.