Milatović sa Musar: Snažna podrška Slovenije ubrzanju evropskog puta Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović sa Musar: Snažna podrška Slovenije ubrzanju evropskog puta Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je zvaničnu posjetu Republici Sloveniji sastankom sa predsjednicom države Natašom Pirc Musar na Brdu kod Kranja, gdje je primljen uz najviše državne počasti.

Dvoje zvaničnika su ocijenili da su odnosi Crne Gore i Slovenije odlični i da se baziraju na principima prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške.

“Naše odnose karakteriše istorijska bliskost i iskreno prijateljstvo građana dvije države koji su, ne tako davno, bili dio iste zemlje, stare Jugoslavije i do danas zadržali osjećaj bliskosti i povjerenja. Upravo na tim čvrstim osnovama razvijamo konstruktivnu saradnju na svim bilateralnim poljima koja je ojačana savezništvom u okviru NATO-a. Nikada nećemo zaboraviti da je upravo Slovenija prva država koja je otvorila svoju ambasadu u Podgorici, nakon obnove crnogorske državnosti i zahvalni smo na vašem kontinuiranom zalaganju i podršci ostvarivanju crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva”, poručio je Milatović.

On je zahvalio Sloveniji na afirmisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana- koja je, kazao je, jedini garant stabilnosti regiona.

“Sada kada smo kao društvo riješeni da ubrzamo reforme sa ciljem što skorijeg ulaska u Evropsku uniju, važno nam je da Slovenija bude naš glas i promoter, jer bi članstvo Crne Gore bilo pozitivan signal da je proces proširenja živ, i u tom kontekstu dobra poruka ostatku zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope”, saopštio je Milatović.

Crna Gora je na prijedlog Slovenije dobila saglasnost da organizuje sljedeći samit Brdo- Brioni Procesa u našoj zemlji.

Istovremeno, dogovoreno je i da Crna Gora sljedeće godine bude domaćin velikog privrednog foruma između dvije države.

Milatović je kazao da Crna Gora posebno cijeni podršku Slovenije za izbor Podgorice za sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost i da vjeruje da je i to, uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, nauke i kulture, važan zalog prijateljstva.

Istakao je da dvije države treba da rade na jačanju ekonomske saradnje kroz veće prisustvo slovenačkih preduzeća i investicija u Crnoj Gori, jačanje robne razmjene, turističkog prometa, saobraćajne povezanosti i projekata u oblasti infrastrukture, energetike, inovacija i poljoprivrede.

Zaključio je da će se na taj način, podizanjem ekonomskih odnosa na nivo kvaliteta političkih, staviti još jedan pečat na sjajnu saradnju koja će se nastaviti u narednom periodu.

Milatović je čestitao Sloveniji izbor za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija za period 2024-2025 uz uvjerenje da će pružiti snažan doprinos očuvanju međunarodnog mira, bezbjednosti, zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

On će se u toku dana sastati i sa predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić i potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon. Planirani su i susreti sa crnogorskim studentima u Sloveniji i predstavnicima dijaspore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.