Kako da ubrzate metabolizam i sagorite masti na prirodan način

Kako da ubrzate metabolizam i sagorite masti na prirodan način

Jedan termin često mnogima pada na pamet kada se govori o gubitku težine: metabolizam.

To je nevidljivi motor koji vam daje energiju i određuje koliko efikasno vaše tijelo sagorijeva kalorije i uklanja masnoće. Međutim, kako znati da li vaš metabolizam dobro radi? Prema istraživanjima, broj odraslih Amerikanaca koji su metabolički zdravi izuzetno je mali, čak i među osobama normalne težine.

Iako je svačiji metabolizam jedinstven, dobra vijest je da postoje načini da ubrzate metabolizam i prirodno izgubite masnoću, bez potrebe za ekstremnim dijetama ili pretjerano napornim vježbama.

Vodite računa o unosu proteina

Proteini su gradivni blok koji je vašem tijelu potreban za oporavak i rast. Istraživanja pokazuju da uključivanje nemasnih proteina poput mahunarki, graha, orašastih plodova, sjemenki, piletine i ribe u vašu prehranu može potaknuti vaš metabolizam jer zahtijevaju više energije za probavu.

Protein je makronutrijent koji najviše zasićuje. Također, pomaže u održavanju i izgradnji mišića, istovremeno podržavajući zdrav i optimalan metabolizam.

Izgradite mišiće

Mišići su poput peći za sagorevanje kalorija. Prema Mayo Clinic, što više mišića imate, to je veći broj kalorija koji spaljujete - čak i u mirovanju. Vježbe treninga otpora poput dizanja utega ili kalistenike pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase, održavajući vaš metabolizam aktiviranim.

Dizanje tegova i vježbanje otpora učinit će više za vaše tijelo i metabolizam nego bilo koja opcija koju vidite da se prodaje na internetu za brzo rješenje.

Ostanite hidrirani

Održavanje dobre hidratacije pomaže vašem tijelu da efikasnije obrađuje kalorije, a čak i blaga dehidracija može usporiti metabolizam.

Voda je neophodna za različite metaboličke procese, uključujući razgradnju hrane i transport hranljivih materija kroz vaše tijelo. Čak i blaga dehidracija može ometati ove procese i usporiti vaš metabolizam, potencijalno otežavajući efikasno sagorijevanje kalorija. Ciljajte na najmanje osam do 10 čaša vode dnevno kako biste podržali metabolizam.

Upravljajte stresom

Studija iz 2017. pokazala je da hronični stres može pokrenuti oslobađanje hormona koji dovode do debljanja. Tehnike poput meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i podržati vaše metaboličko zdravlje.

Kada imate povišen stres, to dovodi do viših nivoa kortizola, što vas može natjerati da konzumirate više ukusne hrane. To su namirnice s visokim sadržajem natrijuma, masti i ugljikohidrata.

Izvor Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.