Naučnici objasnili zašto se zvijezde ne vide kada letite avionom
/ -FACEBOOK

Naučnici objasnili zašto se zvijezde ne vide kada letite avionom

Postoji niz razloga zašto često ne vidimo zvijezde iz prozora aviona kada letimo. Kada gledamo noćno nebo, često ćemo pronaći hrpu zvijezda, naravno, ako je noćno nebo vedro. Ali jeste li ikada pokušali promatrati zvijezde iz aviona? Ako jeste, možda ste primijetili da zapravo ne možete vidjeti ništa. No, zašto je to tako? Nasreću, postoji naučnik koji može pružiti odgovore.

Naravno, najbliža zvijezda našoj planeti je Sunce, uprkos činjenici da je udaljena čak 150.000.000 kilometara. Međutim, uprkos toj udaljenosti, svjetlost Sunca do nas na Zemlji stiže za otprilike osam minuta.

Naravno, bilo koje zvijezde na nebu su nevjerovatno daleko od nas, pa bilo da smo na tlu ili samo 35.000 metara iznad njega, vaša sposobnost da vidite što svijetli na noćnom nebu trebala bi ostati ista.

E, sada, postoji niz razloga zašto često ne vidimo zvijezde iz prozora aviona kada letimo. Prema članku Science ABC-a, ako noću letite iznad metropolitanskog područja, često nećete vidjeti zvijezde iz prozora aviona zbog pretjerane umjetne rasvjete ispod vas.

Još jedan razlog zašto ne vidite zvijezde iz aviona je svjetlost Mjeseca. Ali šta je s vremenom kad letite iznad okeana i Mjesec nije na svom najsjajnijem nivou? Čak i tada, ne možete vidjeti zvijezde tokom leta.

Glavni razlog zašto ne možete posmatrati zvijezde iz prozora aviona leži u vještačkoj rasvjeti u kabini. Teoretski astrofizičar i naučni pisac Itan Sigel (Ethan Siegel) objasnio je na Mediumu:

- Možete to prilično lako shvatiti ako razmislite o tome kako ste kod kuće noću. Ako su svijetla u kući upaljena, a vani je tamno, šta se može vidjeti? Izvana, neko ko gleda unutra može vidjeti sve što radite. Ali, ako želite vidjeti što se događa vani, morate ugasiti svijetla unutra i ugasiti svijetla izvan kuće, zar ne - kazao je naučnik.

Svijetla aviona

- Pravilo je da mora biti tamnije na mjestu s kojeg gledate nego na mjestu na koje gledate, inače nećete moći vidjeti gotovo ništa. Da nema svjetala aviona, zapravo biste mogli vidjeti neke od najboljih nebeskih prizora dostupnih ljudima - zaključio je, piše Klik.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.