Uz podmićivanje zaradili 48 miliona dinara!
Hapšenje

Smederevo:

Uz podmićivanje zaradili 48 miliona dinara!

Među uhapšenima su: Aleksandar H. (41) iz Smedereva, odgovorno lice za nabavke preduzeća "Harsko metals" DOO i četiri vlasnika i odgovornih lica privatnih preduzeća "Ristić mont" iz Smedereva, "Ertrak" i "Dar fer" iz Beograda i "Bokom" iz Kragujevca.

Smederevska policija uhapsila je petočlanu grupu vlasnika i odgovornih lica privatnih preduzeća iz Smedereva, Beograda i Kragujevca, zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu položaja odgovorog lica i falsifikovanje službene isprave. 

Među uhapšenima su: Aleksandar H. (41) iz Smedereva, odgovorno lice za nabavke preduzeća “Harsko metals” DOO i četiri vlasnika i odgovornih lica privatnih preduzeća “Ristić mont” iz Smedereva, “Ertrak” i “Dar fer” iz Beograda i “Bokom” iz Kragujevca. 

- Aleksandar H. tereti se da je, u postupku nabavke rezervnih djelova, zaštitne opreme i drugih proizvoda i usluga za potrebe preduzeća “Harsko metals”, lažno prikazivao da su određena preduzeća najbolji ponuđači, tako što je falsifikovao ponude drugih firmi ili favorizovanim ponuđačima javljao vrijednosti drugih ponuda, kako bi mogli da daju povoljniju ponudu – kažu u Policijskoj upravi Smederevo.

Za navedene usluge, osumnjičeni Aleksandar H. dobijao je novac u iznosu od 25.000 dinara do 1.000 eura po nabavci. Policija je do sada prikupila dokaze da je na taj način primio oko 260.000 dinara, omogućivši favorizovanim ponuđačima protivpravnu korist u iznosu od oko 48 miliona dinara. 

Istovremeno, time je prouzrokovao štetu preduzeću u kome je zaposlen, jer su roba i usluge plaćane skuplje nego što bi bile, da je postupak nabavke sproveden po kompanijskoj proceduri. Svi osumnjičeni će, u zakonskom roku i uz krivičnu prijavu, biti predati istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu.

(Telegraf)