GOOGLE/ - TWITTER

"Gugl" isključio navigaciju u Izraelu i Gazi

Kompanija "Gugl" privremeno je onemogućila saobraćaj uživo na svojim aplikacijama u Izraelu, potvrdila je tehnološka kompanija.

"Kao što smo ranije radili u konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju koja se razvija u regionu, privremeno smo onemogućili mogućnost da vidimo uslove u saobraćaju uživo i informacije o prometu zbog bezbjednosti lokalnih zajednica", rekao je portparol "Gugl mapsa".

Portparol "Gugla" je rekao da je kompanija konsultovala nekoliko izvora među kojima su regionalne i lokalne vlasti da bi napravile procjenu.

Međutim, "Gugl" nije rekao da li će alati biti onemogućeni u Izraelu, Gazi ili istovremeno. Takođe nije navedeno da li je akcija bila na zahtjev izraelskih odbrambenih snaga. "CNN" nije uspio da dobije odgovore na ta pitanja.

Podsjetimo, "Gugl" je napravio sličan potez prošle godine nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju na Ukrajinu, prenio je "Reuters". U Ukrajini je "Gugl" privremeno onemogućio podatke o vozilima u realnom vremenu.

Iz "Gugla" su dodali da će "svako ko uključi navigaciju do određenog mjesta dobijati rute i ETA koji uzimaju u obzir trenutne saobraćajne uslove".

"Gugl" je kupio izraelski servis za mapiranje "Waze" 2013. i spojio oba tima proizvoda 2022. godine, prenosi "Blic".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.