Liberalna partija pozvala građane da bojkotuju predstojeći popis stanovništva
Liberalna partija CG

Liberalna partija pozvala građane da bojkotuju predstojeći popis stanovništva

Predsjedništvo Liberalne partije nakon analiziranja ubjedljive i utemeljene argumentacije za odlaganje Popisa planiranog za period 1 – 15. novembar 2023. godine i nakon dobijanja odgovora nadležnih institucija, prije svega Vlade Crne Gore, i uz detaljno sagledavanje svih okolnosti i nespornih elemenata, odbijajući da učestvuje u pripremljenoj farsi, donijelo je odluku o bojkotu predstojećeg popisa.

LP je kako se poručuje u saopštenju zajedno sa suverenističkim i građanskim partijama, nacionalnim vijećima manje brojnih naroda, brojnim crnogorskim organizacijama u oblasti kulture i umjetnosti i nevladinim organizacijama u prethodnih nekoliko sedmica Vladi Crne Gore  i domaćoj javnosti predstavili argumente zbog kojih je Popis potrebno odložiti, kako bi se održao u periodu i uslovima u kojima će biti ono što istinski i mora biti i što jeste u razvijenim demokratskim društvima, a kako i stoji na web sajtu MONSTAT-a - najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi na svakih deset godina u skladu sa jedinstvenim standardima UN i Evropske komisije. 

“Vlada Crne Gore se očigledno oglušuje na sve argumente, ignoriše ih vodeći se očigledno agendom koju mora sprovoditi, a koja je skrojena na Andrićevom vencu u Beogradu. Sa druge strane, za evropsku i građansku Crnu Goru mnogo značajnija adresa - Evropski parlament je usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj se jasno navodi da je Popis moguće održati tek nakon što se završi politički zastoj u Crnoj Gori, a u skladu sa međunarodnim i EU standardima“, dodaje se u saopštenju.

To kako dodaju Andrićev vijenac u Beogradu i današnja Vlada Crne Gore vide “međunarodne i EU standarde” primjenjene na Popis u Crnoj Gori jasno govori i protestna nota Hrvatske upućena Vladi Crne Gore, države članice EU, u kojoj se navodi da je "apsolutno je neprihvatljiv pokušaj posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i istorijske baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda".

“Želeći da izvrše pritisak na slobodno izjašnjavanje građanki i građana Crne Gore na Popisu, ideolozi kleronacionalističke i velikosrpske poltike koja Zapadni Balkan i Crnu Goru konstatno želi uvući u svoj mrak, čak ne posežu samo za naslijeđem crnogorske kulture i istorije. U svemu tome Vlada Crne Gore očigledno niti želi, a još manje je spremna, da zaštiti sve svoje građanke i građane. Naravno, zadatak je zadatak, i kao sve zadatke koje je Vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem dobila iz Beograda i uredno izvršila, voljna je da izvrši i ovaj – otvori vrata etno-federalizaciji Crne Gore“, ističe se u saopštenju.

Iz tog razloga, zaključuju da ukoliko se ne desi iznenadni preokret i Vlada odloži Popis ili prihvati uslove i argumente opozicionih partija, onako kako je Vlada 2011. godine imala sluha za zahtjeve tadašnje opozicije, Liberalna partija pozvala je svoje članove i simpatizere i sve građanke i građane Crne Gore da bojkotuju Popis u periodu od 1 – 15. novembra i tako zatvore vrata planovima da se razori građanska, multietnička, sekularna, antifašistička i evropska Crna Gora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.