Dešifrovana riječ iz svitka starog 2.000 godina: Nagrada skoro 700 hiljada eura za onog ko otkrije sve

Kada svitak provede skoro 2.000 godina zakopan pod gomilama vulkanskog pepela s Vezuva, prilično ga je teško otvoriti, a kamoli pročitati. Ipak, dvojica studenata i vještačka inteligencija (AI) su pronašli način.

Naučnici sa Univerziteta Kentaki u SAD pokrenuli su u martu svojevrstan izazov (Vesuvius Challenge). Objavili su hiljade rendgenskih slika nagorjelih svitaka iz Herkulanuma, zajedno s neistreniranim softverom vještačke inteligencije pomoću kojih bi se oni mogli odgonetnuti. Onome ko dešifruje više odlomaka – slijedi glavna nagrada, prenosi N1.

I neko je napravio prve korake – odgonetnuo riječ. Odnosno, u isto vrijeme su to ostvarila dva studenta: Luk Faritor, student informatike na Univerzitetu Nebraska-Linkoln i Jusef Nader, student biorobotike na Slobodnom univerzitetu u Berlinu u Njemačkoj. Zato će obojica primiti prve nagrade u izazovu, piše Science Alert.

I Faritor i Nader su nezavisno identifikovali riječ „πορϕυρας“ (porphyras), što znači „ljubičasta“. To je prva puna riječ koja je dekodirana iz skripti pomoću AI softvera.

Ljubičasta boja je u starom Rimu imala značajnu ulogu; često predstavljajući bogatstvo i status.

Stručnjaci smatraju da bi ova riječ u svitku mogla da se odnosi na odjeću ili rang, iako će za potvrdu biti potrebna dalja analiza.

Vještačka inteligencija, uz pravilnu obuku, može uočiti vrlo male varijacije u teksturi na rendgenskim snimcima, otkrivajući poteze mastila koji nisu vidljivi ljudskom oku. Stoga se naučnici nadaju da će uskoro uslijediti dalja otkrića, piše Index.hr.

Glavna nagrada 700.000 dolara

Glavna nagrada Vesuvius Challengea od 700.000 dolara (664 hiljade eura) ide onome koji će dešifrovati četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka. 

Vezuv je eruptirao 79. godine nove ere, pri čemu je uz Pompeju stradao i grad Herkulanum. Svici su pronađeni u 18. vijeku kada su radnici naišli na ostatke luksuzne vile koja je možda pripadala tastu Julija Cezara.

Nažalost, preživjelo je vrlo malo ovakvih drevnih tekstova. Kada bi se ovi svici mogli pročitati a da se ne otvore (tada bi se vjerovatno pretvorili u prah), mogli bismo otključati neprocjenjivo bogatstvo informacija o životu i učenjima prije 2000 godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.