Da li mačka prepoznaje svoje ime?

Da li mačka prepoznaje svoje ime?

Mačke su veoma posebna i veoma različita stvorenja od pasa. Dok se pas odaziva na svoje ime, neke mačke ignorišu poziv. Da li mačka uopšte zna da je zovemo?

Da li mačka uopšte zna kako se zove – pitanje je koje je zapravo vrlo prikladno.

Pogotovo ako i vi živite u društvu mačke koja je samostalna i koja će doći tačno i samo kada ona to želi, a ne kada je neko pozove.

Međutim, mačka odlično prepoznaje svoje ime i razlikuje ga od imena drugih kućnih ljubimaca.

To kaže veterinarka sa Floride Tereza Manusi, dodajući da je prepoznavanje sopstvenog imena mačke usko povezano sa pažnjom, hranom i igrom.

Mačke su veoma inteligentne životinje koje govore kako se osjećaju u različitim položajima tijela, piše Danas.

Različiti položaji mačjeg repa su veoma značajni, kao i položaji tokom spavanja.

Mačke takođe dobro čuju i mogu prepoznati različite zvukove.

Ako osjećate da vaša mačka reaguje na vaš glas, ali ne i na glas drugog člana porodice, ovo bi moglo biti potpuno tačno.

- Mačka može bolje da reaguje na osobu koju voli - potvrđuje ovu tezu i Manusi.

Prije nekog vremena uradili su studiju na 20 mačaka i pokušali da otkriju kako mačke prepoznaju svoje vlasnike samo na osnovu glasa.

Većina mačaka potpuno je ignorisala glasove stranaca i pokazivala je interesovanje samo kada je njihov vlasnik progovorio.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.