Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Republike Slovenije Bernarde Gradišnik i Republike Francuske An Mari Maske.

U odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im je dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa među državama.

U razgovoru sa ambasadorkom Slovenije, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima, uz tradicionalno prijateljske veze dvije države, kontinuiran politički dijalog na visokom nivou i zajedničku posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti. Istaknuto je da će predstojeća zvanična posjeta predsjednika Milatovića Republici Sloveniji dati poseban impuls jačanju međudržavnih veza.

’’Dijelimo iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti, stabilnosti i miru, a posebno cijenimo i bezrezervnu podršku Slovenije evropskoj integraciji Crne Gore, kao i kontinuiranu afirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana’’, kazao je predsjednik Milatović.  

Ocijenio je da je Slovenija jedan od ključnih partnera Crne Gore a kao oblasti od zajedničkog interesa prepoznati su turizam, energetika, trgovina, infrastruktura i inovacije.

Predsjednik Milatović je u razgovoru sa ambasadorkom Francuske istakao da pored snažnih istorijskih veza Crna Gora i Francuska danas imaju odlične odnose koje karakteriše intenzivna bilateralna saradnja, savezništvo u okviru NATO-a i nedvosmislena podrška Francuske evropskoj integraciji Crne Gore. 

’’Za Crnu Goru je važno da se kroz neposredan politički dijalog razmijene mišljenja i čuju poruke naše uvažene saveznice – Francuske’’, naglasio je Predsjednik i izrazio zadovoljstvo što je dijalog na nivou predsjednika država veoma frekventan, podsjećajući na realizovane susrete u Viljnusu i Kišinjevu tokom juna ove godine kao i predstojeći Pariški mirovni forum.

Ambasadorka Francuske je iskazala posebno zadovoljstvo povodom posvećenosti crnogorskog predsjednika evropskom putu Crne Gore.

Na sastanku je iskazano interesovanje za jačanje ekonomske saradnje i veće prisustvo francuskih investicija, a Predsjednik je naglasio da bismo veoma cijenili dalju podršku Francuske u promociji Crne Gore kao turističke destinacije, posebno imajući u vidu dobru avio- povezanost. Bilo je riječi i o jačanju kulturne saradnje dvije države, kao i saradnje u oblasti odbrane.

Predsjednik Milatović je iskoristio priliku da se u odvojenim razgovorima zahvali ambasadorkama na odluci Francuske i Slovenije da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednosti (WB3C) bude izgrađen u Podgorici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.