Nobelove nagrade: Svjetlo na kraju sumorne godine po svjetski mir
Ilustracija

Nobelove nagrade: Svjetlo na kraju sumorne godine po svjetski mir

Objavom dobitnika Nobelovih nagrada sljedeće sedmice slavit će se niz revolucionarnih postignuća u nauci, ali, pošto diljem svijeta bjesne sukobi, velike nedoumice stvara pitanje laureata nagrade za mir.

Nobelova nagrada za mir bit će objavljena u Oslu 6. oktobra, što je vrhunac sedmice u kojoj svijet saznaje ko su dobitnici najuglednijih svjetskih priznanja.

S ratom u Ukrajini koji je već duboko ušao u svoju drugu godinu, tenzijama između supersila i više državnih udara u Africi posljednjih godina, stanje stvari je svakako mračno, kažu stručnjaci.

Napetost odražava i povlačenje pozivnice ruskom ambasadoru na banket povodom dodjele Nobelovih nagrada u Stockholmu.

“Na mnogo načina bilo bi primjereno da odbor ne dodijeli nikakvu nagradu ove godine”, rekao je švedski profesor međunarodnih odnosa Peter Wallensteen za AFP, prenosi Hina.

“Bio bi to dobar način da se ukaže na ozbiljnost svjetske situacije”.

Zadnji put kad se to dogodilo, 1972. godine, bjesnio je Vijetnamski rat.

No nepronalazak kandidata koji zaslužuje nagradu smatrao bi se neuspjehom.

“Teško je zamisliti da bi to mogao biti rezultat, ali neću reći da je to nemoguće”, rekao je sekretar Norveškog Nobelovog odbora Olav Njolstad za agenciju France presse.

“Svijet zaista treba nešto što bi ga usmjerilo ka dobrom. Velika je potreba da se Nobelova nagrada za mir dodijeli čak i ove godine”.

Popis nominovanih je tajan, ali poznato je da su na njemu 351 pojedinac i organizacija.

Iranke, Ukrajina ili klima?

Ko bi mogao biti sretni dobitnik?

Neki promatrači ukazuju na Iranke koje protestuju od smrti Mahse Amini u pritvoru prošle godine, uhapšene i pretučene jer je kršila iranska stroga pravila oblačenja nametnuta ženama.

U tom slučaju potencijalne dobitnice bit će aktivistkinje Masih Alinedžad i Narges Mohamadi ili Alijansa za demokratiju i slobodu u Iranu.

Druge mogućnosti su organizacije koje dokumentuju ratne zločine u Ukrajini ili Međunarodni krivični sud, koji bi jednog dana mogao biti pozvan da sudi zločincima.

Spominju se i klimatski aktivisti nakon najtoplijeg ljeta i godine ekstremnih vremenskih prilika koje prijete čovječanstvu.

“Mislim da su klimatske promjene dobar fokus za nagradu za mir ove godine”, rekao je Dan Smith, čelnik Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.

Izdvojio je pokret Petak za budućnost koji je pokrenula švedska aktivistkinja Greta Thunberg, kao i brazilskog plemenskog poglavicu Raonija Metuktirea koji se bori protiv krčenja šuma i za prava domorodačkog stanovništva.

Prošle godine nagradu su podijelili ruska grupa za ljudska prava Memorial, ukrajinski Centar za građanske slobode i zatvoreni bjeloruski aktivist za ljudska prava Ales Bialiatski.

Nagrada kao odraz vremena

Švedska akademija treba objaviti dobitnika Nobelove nagrade za književnost u Štokholmu 5. oktobra.

Među imenima koja kruže književnim krugovima su ruska autorica i otvorena Putinova kritičarka Ljudmila Ulicka, kineski avangardni pisac Can Xue, britanski pisac Salman Rushdie, karipsko-američka spisateljica Jamaica Kincaid i norveški dramatičar Jon Fosse.

Švedska akademija često je stavljala naglasak na malo poznate autore, iako je nagrada prošle godine pripala francuskoj feminističkoj ikoni Annie Ernaux.

Ona je tek sedamnaesta žena koja je dobila tu nagradu od 1901.

Akademija je prošla kroz velike reforme otkad je izbio skandal #MeToo 2018, zalažući se za globalniju i rodno ravnopravniju nagradu za književnost.

“Posljednjih godina postoji više svijesti da se ne može ostati u eurocentričnoj perspektivi, treba postojati više ravnopravnosti i nagrada treba biti odraz vremena”, rekla je Carin Franzen, profesorica književnosti na štokholmskom univerzitetu.

Nagradu su zadnjih godina dobile tri žene: Ernaux, američka pjesnikinja Louise Gluck i Poljakinja Olga Tokarczuk i dva muškarca: austrijski pisac Peter Handke i tanzanijski pisac Abdulrazak Gurnah.

Nagrada za medicinu otvara nobelovu sezonu u ponedjeljak, a velika pažnja pridaje se istraživanju terapije T-stanica u borbi protiv raka, ljudski mikrobiom i narkolepsija.

Nagrada za fiziku slijedi u utorak, a za hemiju u srijedu.

Nagrada za ekonomiju – jedina Nobelova nagrada koja nije bila dio oporuke švedskog izumitelja Alfreda Nobela iz 1895. – objavit će se 9. oktobra.

Kritike zbog nedostatka rodne i geografske raznolikosti također su zahvatile nagrade za nauku, a odbori za dodjelu tvrde da to uzimaju u obzir.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.