Zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje blizu granice sa Sjevernom Korejom
Ilustracija

Zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje blizu granice sa Sjevernom Korejom

Južna Koreja i vojnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izveli su ove sedmice kombinovanu antiterorističku vježbu u blizini međukorejske granice, objavili su lokalni mediji u subotu, prenose inostrani mediji.

Zajednička vježba održana je u Centru za obuku Rodriguez u Pocheonu, oko 30 kilometara južno od demilitarizovrane zone koja razdvaja dvije Koreje, objavio je Yonhap News sa sjedištem u Seulu.

“Vježba, u kojoj je učestvovalo oko 80 pripadnika vojne policije iz 6. pješadijske divizije i Osme američke armije, održana je u ponedjeljak”, navodi agencija, pozivajući se na izjavu vojske.

Dodaje se da su vojnici učestvovali u vježbi pretraživanja i čišćenja zgrada, spašavanja taoca, te lociranja i savladavanja terorista.

Tenzije na Korejskom poluostrvu ponovo su porasle u utorak kada je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol upozorio da će sjevernokorejski režim biti “doveden do kraja” ako upotrijebi nuklearno oružje.

Odgovor na sjevernokrejsku prijetnju

“Ako Sjeverna Koreja koristi nuklearno oružje, njen režim će biti doveden do kraja ogromnim odgovorom saveza Južne Koreje i SAD”, rekao je Yoon tokom ceremonije obilježavanja 75. Dana oružanih snaga u vazduhoplovnoj bazi u Seulu.

U četvrtak su sjevernokorejski državni mediji objavili da je zemlja politiku povećanja nuklearnih vojnih kapaciteta ugradila u Ustav.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pohvalio je parlament zemlje, Vrhovnu narodnu skupštinu, jer je u Ustav uključila stvaranje nuklearne energije, nazivajući to “pravom Pjongjanga na postojanje”.

Kim je opisao savez između SAD-a, Južne Koreje i Japana kao “najgoru stvarnu prijetnju” njegovoj zemlji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.