Mulešković upozorava: EPCG ne smije da krene sa povećanjem cijene struje
Ilustracija

Mulešković upozorava: EPCG ne smije da krene sa povećanjem cijene struje

Građani Crne Gore su zabrinuti zbog najave da bi već od početka naredne godine mogli struju plaćati skuplje. U moru poskupljenja i sve teže finansijske situacije, ovo bi, kažu, bila kap u prepunoj čaši. Ekonomski analitičar Mirza Mukešković u razgovoru za CdM upozorava – poskupljenja ne smije biti.

“EPCG ne smije da krene u to da se povećava cijena električne energije, jer smatram da su građani i privreda u ovom trenutku na prvom mjestu. Posljednjih godinu i po dana, koliko traje galopirajuća inflacija, najviše trpe građani, posebno socijalno ugrožene kategorije, i koliko god da je porasla plata, život i standard je usljed ovakvog rasta cijena ostao na istom nivou. Mislim da će se ovakve najave dodatno preispitati”, kazao je on.

Mulešković ne isključuje mogućnost da se poskupljenje struje najavljuje zato što su projektovani troškovi zarada, jer je došlo do velikog rasta broja zaposlenih u kompanijama u energetskom sektoru, takvi da će se morati sljedeće godine povećavati cijena električne energije.

Što se tiče najavljenog povećanja cijene električne energije, Mulešković smatra da to u ovom trenutku, a ni tokom sljedeće godine, nije dobra odluka i negdje bi se na taj način dodatno ugrozio, kako životni standard graďana, tako i funkcionisanje privrede.

“Moramo da znamo da će se povećanjem cijene električne energije povećati sve cijene, što znači da će to dodatno da poveća troškove svakog privrednika, a sa druge strane će se urušiti životni standard građana. Naglašavam da u Crnoj Gori imamo galopirajuću inflaciju, u avgustu ove u poređenju sa avgustom 2021. godine, cijene su sveobuhvatno porasle za 25 odsto a cijene hrane i bezalkoholnih pića za čak 40 odsto”, ističe sagovornik CdM-a.

Podvlači Mulešković da je zadržavanje cijene električne energije u ovom periodu bila jedina dobra mjera, odnosno jedna od rijetkih dobrih mjera koje su se implementirale u Crnoj Gori i koje su donekle spasile da inflacija ne bude mnogo veća nego što je to sada.

Zato upozorava da, ukoliko dođe do povećanja cijene električne energije, stope inflacije koje su sada osam odsto bile bi mnogo veće, jer sama činjenica da imate konstantan rast cijena goriva, rast svih ostalih cijena, a kada bi na to dodali rast cijene energenata koji je važan faktor u determinaciji cijena, morate očekivati da dođe do još većeg rasta cijena.

“U ovom trenutku i prema onome što smo dobijali od EPCG kao podatak da će na kraju godine imati 100 miliona profita, mislim da to najavljeno poskupljenje nije onda opravdano ni sa te strane”, navodi sagovornik CdM-a.

Ekonomski analitičar smatra da EPCG u narednom periodu mora da bude odgovorna prema građanima i privredi i ne povećava cijene električne energije.

“Ipak, ostaje otvoreno pitanje, da li je najavljeno povećanje cijena i najava nekih problema koje možemo da imamo u kompanijama u energetskom sektoru jer znamo da smo u posljednjih nekoliko godina smo imali drastičan porast zaposlenih u tim kompanijama. Pitanje je i šta će se desiti kada dođe do stabilizacije cijena na svjestkom nivou i kako će se sve to finansirati. Imali smo i određene projekte koji su pokrenuti bez biznis ideje, bez inicijalnih planova, koji sada imaju velike minuse, i sve to treba da se finansira”, zaključio je Mulešković.

Izvršni direktor REAGEN-a Igor Telebak kazao je sinoć u emisiji Okvir na TVCG, da je tačno da je njima CEDIS uputio zahtjev za povećanje regulatirno dozvoljenog prihoda.

“CEDIS je nama uputio zahtjev, a zahtjev se sadrži u tome da je CEDIS tražio 32 miliona prosječno više po godini za 2024. i 2025. konkretno 112 miliona za 2024. i 117 miliona za 2025″, kazao je Telebak.

Istakao je da trenutno rade analize i nemaju konkretne podatke da li će doći do povećanja.

“Zahtjev CEDIS-a nikad nije u potpunosti odobren nego je uvijek smanjivan za određeni iznos. Još jednom napominjem da u ovom momentu ne možemo izaći sa informacijom koliko će iznositi povećanje”, kazao je Telebak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.