“Uvjereni smo da je razumio ono što smo mu prenijeli“

Eskobar: Milatović saglasan sa američkim stavom o Vladi

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar kazao je da su američke diplomate kod crnogorske delegacije u Njujorku, konkretno predsjednika Jakova Milatovića, uvidjele razumijevanje u vezi sa potrebom da proevropske stranke formiraju Vladu.

“Predsjednik Milatović je imao važne i produktivne sastanke sa savjetnikom Šoleom, državnim sekretarom i predstavnicima Bijele kuće. Sjedinjene Države su bile vrlo jasne da želimo da vladu čine isključivo partije usredređene na evropske integracije i posvećene NATO-u, koje dijele naš stav u vezi sa Rusijom. Mislim da smo bili vrlo jasni u vezi sa tim i on je signalizirao da se saglasio sa tim. Želimo da se formira vlada i okupe stranke. On, kao šef države, ima veoma važnu ulogu da ljudima prenese pravu poruku. Tako da smo uvjereni da je razumio ono što smo mu prenijeli”, precizirao je Eskobar za Glas Amerike.

Zamenik pomoćnika  državnog sekretara govorio je za Glas Amerike o načinima za napredak u dijalogu  i , potrebi da se #Srbija usaglasi sa sankcijama  zbog agresije na , procesu formiranja  vlade i reformama balkanskih zemalja.

https://t.co/WvTbgiHIUp pic.twitter.com/MqYctmTZyY

— Glas Amerike VOA (@GlasAmerikeVOA) September 21, 2023


Na pitanje da li je tokom razgovora u Njujorku bilo razgovora o Vladi Crne Gore, te da li je neko vršio pritisak na njega, ili mu davao sugestije u vezi sa tom temom, Milatović je sinoć u uključenju u TVCG odgovorio da je Crna Gora demokratska zemlja, isto kao i SAD.

“To je bio razgovor između prijatelja, saveznika i partnera koji žele dodatno da učvrste strateško partnerstvo. Čvrsto stojim, vjerujem i promovišem tri ključna spoljopolitička prioriteta Crne Gore- kredibilno članstvo u okviru NATO-a, ubrzanje evropskog puta i dobrosusjedske odnose koje moramo dodatno da unapređujemo. Tražio sam podršku za evropski put. U svakoj demokratskoj zemlji Vladu biraju građani na izborima. Mi smo izbore imali 11.juna i građani Crne Gore su izabrali. Ja sam mandat dao Spajiću koji je osvojio najveći broj glasova. Sada je odgovornost najviša na njemu da napravi Vladu kakvu crnogorski građani očekuju, a to je snažna reformska i proevropska Vlada”, kazao je Milatović.

Mandatar Milojko Spajić je juče saopštio da ima još dosta vremena za formiranje nove vlade i naglasio da mu je cilj da ona dobije podršku 44 poslanika u Skupštini. Upitan da li ima pritisak od stranih ambasada za formiranje vlasti, Spajić je odgovorio odrično.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.