Milatović sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmit

OEBS važan partner Crnoj Gori u sprovođenju reformi

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je generalnu sekretarku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Helgu Šmit. On je pozdravio odlične odnose i ukupnu saradnju Crne Gore sa OEBS-om i njegovim strukturama što, kazao je, potvrđuje i redovan politički dijalog na najvišem nivou.

“OEBS je važan partner Crnoj Gori u sprovođenju reformi i dostizanju evropskih demokratskih standarda. Podrška koju nam OEBS pruža je samim tim značajna za progres na putu evropskih integracija, što je strateški cilj Crne Gore. Naša zemlja je opredijeljena da razvija saradnju sa strukturama OEBS-a. S obzirom na to da je napredak na poljima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala prioritetan, projekti koji se realizuju sa ovom organizacijom su od posebnog značaja za nas”, poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da cijeni podršku OEBS-a u oblasti posmatranja izbora i davanja preporuka za unaprjeđenje izbornog procesa, te da je od prioritetne važnosti i saradnja OEBS-a sa brojnim resornim crnogorskim institucijama kada je u pitanju promovisanje slobode medija.

“Regionalna saradnja je jedan od prioriteta Crne Gore. Region Zapadnog Balkana se još uvijek suočava sa značajnim bezbjednosnim izazovima, a razgranato prisustvo i misije OEBS-a u regionu omogućavaju da se, u partnerstvu sa drugim međunarodnim akterima poput EU, pruži značajan doprinos konsolidaciji stabilnosti i demokratije u našem okruženju. Generalnoj sekretarki sam prenio punu podršku Crne Gore naporima da Organizaciju učini jačom i efikasnom, kako bi bila u stanju da u potpunosti ispuni svoj mandat i doprinese obnovi i učvršćivanju mira u Evropi. Ovo se posebno odnosi i na rusku agresiju na Ukrajinu, gdje smo izrazili nadu da će Organizacija biti u stanju da doprinese stimulisanju dijaloga i smanjenju tenzija, na putu ka postizanju mira”, saopštio je predsjednik Milatović.

Generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmit je ocijenila da je ta ogranizacija izgradila produktivno partnerstvo sa Crnom Gorom od 2006. godine i da su glavni ciljevi Misije OEBS-a da pomogne u jačanju funkcionisanja demokratskih institucija, promoviše slobodu medija i bezbjednost novinara i unaprijedi dobro upravljanje.

“Vaša zemlja prolazi kroz važan period jer čeka da dobije u potpunosti funkcionalan parlament i novu vladu. Kao i uvijek, spremni smo da nastavimo da podržavamo Crnu Goru na njenom reformskom putu“, poručila je Šmit.

Ona je podsjetila na dugogodišnje partnerstvo OEBS-a sa crnogorskim institucijama u oblastima borbe protiv trgovine ljudima i organizovanog kriminala, zloupotreba i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, praćenja sudskih postupaka u suđenjima za korupciju na visokom nivou, sveobuhvatnoj izbornoj reformi ali i osnaživanju žena.

“Znam da je ovo oblast od velikog značaja i u Crnoj Gori. Ponosna sam što u OEBS-u radimo na tome da se glas žena čuje u procesu donošenja odluka. Rodno zasnovano nasilje je u porastu posljednjih godina širom svijeta. Moramo učiniti više da se izborimo sa ovom tihom pandemijom. Ne možemo govoriti o trajnoj bezbjednosti ako ne obezbijedimo sigurnost za sve“, zaključila je Šmit i dodala da Misija OEBS-a započinje proces izrade svoje sljedeće srednjoročne strategije, što će biti dobra prilika da prioriteti novoizabranih organa vlasti budu obuhvaćeni radom Misije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.