"Tužilaštvo da preispita odluku, diskriminacija djece očigledna"

Iznenađeni smo ishitrenom i olako donijetom odlukom Tužilaštva da u slučaju diskriminacije romske djece na Žabljaku nema elemenata krivične odgovornosti, saopštila je za Portal RTCG Neda Radović, predstavncima NVO Sistem. To je kazala nakon što je potvrđeno da policija istražuje da li su vlasnik i osoblje jednog restorana na Žabljaku izbacili nekoliko gostiju, vrijeđajući ih jer su pripadnici populacije Roma i Egipćana (RE). Mada je policija o svemu informisala tužilaštvo, u tužilaštvu su naveli da tu nema krivičnog djela, već su umjerili policiju da cijeni ima li elemenata za prekršajni postupak.

Radovićeva je navela da se radi o krivičnom djelu. 

"Smatramo da se ipak radi o krivičnom djelu za koje se goni po službenoj dužnosti, budući da su, između ostalog, izrečene vrlo diskriminatorne i uvredljive riječi poput "izlazite cigani", "mrš", i tako dalje. Zatim, ukoliko unošenje u lice sa podignutim kažiprstom sa namjerom prijetnje, etiketiranje prisutnih (pogotovo maloljetnih lica), više puta ponovljene uvredljive riječi i ostale uvrede koje smo pretprjeli ne podliježu krivičnom gonjenju, značiće samo jedno, a to je ohrabrivanje ovakvog ponašanja", kazala je Radovićeva. 

Ona navodi da su u poslednjih 24 časa dobili podršku šire javnosti, koja se grozi nakon ovog događaja.

"Zbog svega i eventualnog podnošenja privatne tužbe povodom ovog slučaja, mi ćemo ostati uzdržani od daljih komentara i prepustiti ovlašćenima da vode slučaj. Napominjem o da su sva djeca koja su bila u našoj pratnji vaspitana, ugledna i djeca za primjer i da su doživjela stres", navela je naša sagovornica.  

Iz Građanske alijanse (GA) podvukli su sinoć da posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvi put da se iz državnog tužilaštva ovakva i slična postupanja ocijene kao događaji bez elemenata krivičnog djela, za koja se goni po službenoj dužnosti.

"Pozivamo tužilaštvo da preispita svoju odluku te još jednom preispita prijavu koja im je podnijeta vezano za ovaj slučaj. Dodatno pozivamo i sve druge nadležne institucije da se aktivno uključe u rasvjetljavanje i rješavanje navedenog slučaja i iznesu svoje ocjene", naveli su iz Građanske alijanse.

Ističu da navodi o ovim i sličnim slučajevima diskriminacije ne smiju ostati nerazjašnjeni.

Podsjetimo, policija istražuje da li su vlasnik i osoblje jednog restorana na Žabljaku izbacili nekoliko gostiju, vrijeđajući ih jer su pripadnici populacije Roma i Egipćana (RE). Prema prijavi, vlasnik restorana V.P. izbacio je nekoliko romskih volontera i vršnjačkih edukatora iz NVO Sistem, poručujući da za njih nema mjesta u njihovom objektu. Portal u RTCG je u policiji nezvanično saopšteno da je događaj prijavljen 1. septembra.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.