Milatović: Davanje mandata Spajiću ispravna odluka; Tarner: Crna Gora važan partner SAD

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je davanje mandata Milojku Spajiću ispravna odluka, koju je donio u skladu sa Ustavom i zakonima. Kazao je da neće govoriti o daljem formiranju Vlade, te da ima pravo na politički stav.

"Odgovornost za formiranje Vlade je na mandataru i na političkim subjektima koji trenutno pregovaraju. Ja imam pravo na svoj politički stav, koji iznosim u interesu i prosperitetu svih crnogorskih građana", kazao je Milatović medijima poslije sastanka sa američkim kongresmenom Majkom Tarnerom. 

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država predvođenu kongresmenom i predsjedavajućim Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom.

Milatović je istakao da je važna demokratska tranzicija u Crnoj Gori.

"Jedine stvari oko kojih ja imam snažne stavove su one koje se tiču principa, a mislim da Vlada mora da bude napravljna na principima ubrzanja puta u EU, Crne Gore kao kredibilnog partnera u okviru NATO saveza, i naravno dobrog susjeda u kontekstu naše dobrosusjedske politike. To su tri ključna principa naše spoljne politike", kazao je Milatović.

Pored toga, kako je rekao, važno je i građani očekuju da Vlada ubrza reforme u pravosuđu kako bi se osnažila borba protiv organizovamnog kriminala i korupcije.

"Peti princip je poboljšanje živornog standarda građana, za šta se ja snažno zalažem", naveo je Milatović.

Govoreći o sastanku sa američkim kongresmenom, Milatović je kazao da je veoma zadovoljan što je ugostio američku delegaciju.

"Ovo je bila prilika da učvrstimo prijateljstvo dvije zemlje. Poslao sam snažnu poruku da je Crna Gora zemlja u koju SAD može imati puno povjerenje. Između nas postoji i strateško partnerstvo i u okviru NATO saveza", kazao je Milatović.

Kazao je da je tokom razgovora fokus stavljen i na ekonomski dijalog dvije zemlje.

Tarner: Impresioniran sam posvećenošću Milatovića NATO savezu

Kongresmen Tarner, predsjedavajući Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, kazao je da je Crna Gora važan saveznik SAD-a.

"SAD podržavaju, vaše planove za pristup Evropskoj uniji. Ta tranzicija je jako važna", naglasio je Tarner.

2R6A9484

Foto: Služba za informiranje Predsjednika Crne Gore

Kazao je da cijeni Milatovićevo liderstvo i stav o Ukrajini.

"Vaše liderstvo je takođe jako važno, posebno kada je riječ o ekonomskom rastu. Cijenim izjave koje ste dali vezane za rusku agresiju na Ukrajinu, i naše članstvo u NATO-u nas obavezuje da podržimo Ukrajinu", naglasio je Tarner.

Istakao je da je "bilo zadovoljstvo sjesti sa vama i vidjeti koliko ste vi posvećeni ovoj zemlji".

Na pitanje da prokomenatriše Milatovićeve stavove da članovi Koalicije Za budućnost Crne Gore treba da budu dio Vlade, Tarner je kazao da ima uvjerenje od Milatovića da je naša zemlja posvećena NATO alijanski.

"Ponosan sam na ono što je CG ostvarila kroz članstvo u NATO saveza i impresioniran sam posvećenošću Milatovića NATO savezu. On je jasno u svojim izjavama kazao da će Crna Gora ostati snažna članica NATO saveza", kazao je Tarner.

Upitan da prokomentariše neka kadrovska rješenja Jakova Milatovića, Tarner je izjavio da nema bojazan vezan za liderstvo Milatovića.

"Mislim da je on bio vrlo snažan kao lider za Crnu Goru i za NATO i za evroatlansko usmjerenje koje ova zemlja ima na putu ka svom članstvu u EU", kazao je Tarner.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.