Viski skuplji od milion eura, boca viša od čovjeka
Ilustracija

Ginisova knjiga rekorda izdala sertifikat

Viski skuplji od milion eura, boca viša od čovjeka

Vijetnamski kolekcionar postao je vlasnik najveće flaše viskija na svijetu. Vijet Nguien Din Tuan kupio je na aukciji flašu zapremine 311 litara sa 32. godine starim „Macallan single malt” viskijem, za 1,1 milion funti.

Prethodno anonimni vlasnik najveće svjetske flaše viskija, koja je visoka 183 centimetra, bio je vijetnamski biznismen, koji već posjeduje kolekciju žestokih pića vrijednu više od 150 miliona funti. Vijet je bocu kupio na aukciji u Edinburgu, a sada je dobio i sertifikat Ginisove knjige rekorda, koja potvrđuje da je najveća na svijetu.

Vijet je inače dugogodišnji kolekcionar rijetkih žestoka pića, i posjeduje mnoge od najrjeđih i najstarijih flaša konjaka i viskija na svijetu.

“Provodim svoje slobodno vrijeme sakupljajući boce kvalitetnog pića, i to traje decenijama. Istorija i tradicija pravljenja viskija svakom od njih daje specifičnost, a ovaj najnoviji me je privukao činjenicom da je to najveća flaša na svijetu“, rekao je.

Danijel Monk trgovac pićima na veliko, organizovao je aukciju. Rekao je da je ova boca sa viskijem nazvana „Neustrašivi“ u čast dostignuća 11 pionirskih britanskih istraživača, čije su slike prikazane na etiketi boce.

“Ovo je projekat kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač, i postigao mnoge nevjerovatne stvari tokom svog života“, rekao je Monk.

“Neustrašivi“ je najnoviji dodatak Vijetovoj kolekciji koja već uključuje kolekciju viskija iz 1926. godine. Takođe Vijet posjeduje najveću flašu konjaka na svijetu i najstariju flašu viskija – za koju se vjeruje da ima skoro 150 godina.

“Ulazak u kolekciju viskija gospodina Vijeta bilo je nezaboravno iskustvo, to je zaista raj za ljubitelje viskija i konjaka. Bilo je ostvarenje sna vidjeti sve ono što posjeduje upućeni i strastveni kolekcionar. On čuva istoriju viskija. Bila nam je čast što smo bili gosti gospodina Vijeta i što smo iz prve ruke vidjeli njegovu izuzetnu kolekciju“, kaže Monk.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.