Preminuo Toto Kutunjo
Toto Kutunjo

Preminuo Toto Kutunjo

Italijanski pjevač Toto Kutunjo preminuo je u 81. godini. Evropskoj publici postao je poznat nakon pobjede na Pjesmi Evrovizije 1990. godine u Zagrebu sa pjesmom „Insieme: 1992”, a ostali su upamćeni i njegovi hitovi „L'Italiano” i „Mediterraneo”.

Vijest o smrti poznatog italijanskog pjevača objavio je njegov menadžer Danilo Mankuzo, koji je naveo da se posle duže bolesti pjevaču poslednjih mjeseci zdravstveno stanje pogoršalo. Kutunjo je preminuo u bolnici San Rafaele u Milanu.
Toto Kutunjo bio je poznati italijanski kantautor. Učestvovao je u brojnim izdanjima festivala u Sanremu.

Na Pjesmi Evrovizije 1990. godine u Zagrebu predstavljao je Italiju i, pjesmom Insieme: 1992, zabeležio drugu pobedu za tu zemlju.

Kutunjo je autor nekoliko legendarnih šlagera, kao što su L'Italiano i Mediterraneo.

Toto Kutunjo je rođen 7. jula 1943. u Fozdinovu, u sjevernoj Toskani. NJegov otac je bio vojnik sa Sicilije, a majka Toskanka; nedugo potom su se naselili u La Speciji.

U detinjstvu, učio je da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav Toto e i tati koji je izvodio njegove pjesme. Godine 1971. oženio se Karlom i preselio u Milano.
Tokom 1970-ih je pisao tekstove pesama za Adrijana Čelentana, Dalidu (Monday Tuesday), Mirej Matje, Mišela Sardua (En chantant), DŽonija Holideja, Arvea Vilarda, Žerara Lenormana u Francuskoj, Domenika Modunja, Điljolu Činkveti i Ornelu Vanoni u Italiji.

Među pjesmama koje je pisao za popularnog franko-američkog pjevača DŽoa Dasena su i neki od njegovih najpoznatijih, poput L'été indien, Et si tu n'existais pas i Le Jardin du Luxembourg (sa Vitom Palavičinijem).

Kutunjo 1975. godine osniva sastav Albatros, sa kojim je prvi put učestvovao na Festivalu u Sanremu 1976, osvojivši treće mjesto sa pjesmom Volo AZ504. Samostalnu karijeru je započeo 1978. U Sanremu je pobjedio 1980. sa pjesmom Samo mi (ital. Solo noi), a drugo mjesto je zauzeo čak šest puta.

Osim toga, 1985. drugo mjesto je osvojila pjesma Noi ragazzi di oggi koju je Kutunjo komponovao, u izvedbi Luisa Miguela. Kutunjov najveći međunarodni uspjeh ostaje pjesma L'Italiano („Lasciatemi cantare, con la chitarra in mano...“), broj 1 na listama u Italiji i Švajcarskoj, i broj 2 u Francuskoj.

Pobjeda na Evrosongu u Zagrebu


Toto Kutunjo je predstavljao Italiju na Pesmi Evrovizije 1990. u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ sa svojom pjesmom Insieme: 1992, emotivnom mediteranskom pjesmom u čast ujedinjenja evropskog kontinenta.

Kutunjo je pobijedio sa 149 poena; bila je to druga pobjeda Italije nakon Điljole Činkveti 1964. u Kopenhagenu.
Prateće vokale Kutunju je pevao jugoslovenski sastav Pepel in kri, koji su i sami učestvovali na Pjesmi Evrovizije 1975. Toto je nosio bijelo odijelo, pjesma je po redosledu izvođenja bila 19, a orkestrom je dirigovao Đani Madonini. Zajedno sa Điljolom Činkveti, Kutunjo je vodio program Pjesme Evrovizije 1991. u Rimu.

Toto je vodio i nekoliko televizijskih programa, među kojima su najpoznatiji Piacere Raiuno i Domenica In. Do 2005. godine, Toto Kutunjo je prodao više od 95 miliona nosača zvuka.

 

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.