Ema Popivoda i makedonski kamerni orkestar Profundis na KotorArtu

Ema Popivoda i makedonski kamerni orkestar Profundis na KotorArtu

KotorArt, u okviru Pjace od džeza, organizuje koncert pijanistkinje i kompozitorke Eme Popivode i makedonskog kamernog orkestra Profundis, pod dirigentskom palicom Đurđice Dašić. Koncert, pod nazivom Supersonic, zakazan je za nedjelju, 30. jul, na Pjaci od kina u Starom gradu u Kotoru, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. Ulaz na koncert je besplatan.

Publika će imati priliku slušati kompoziciju Varijacije na temu Franka Bridža, op.10 kompozitora Bendžamina Britna (1913 – 1976), kao i Supersonične komade, među kojima i Skoplje noću, Vječnost, Dub piano, Himna i Tokata Eme Popivode (1980).

Partneri koncerta su Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije i Yamaha-Euro Unit.

“Ovogodišnja Pjaca od džeza bila je bogata inostranim izvođačima koje smo imali priliku ugostiti zbog izuzetne saradnje festivala KotorArt sa mnogim ambasadama zemalja regiona i Evrope. Očekuje nas koncert vrlo originalnog zvuka pijanistkinje i kompozitorke Eme Popivode i mi se zahvaljujemo partnerima na ovom projektu, Ministarstvu kulture Sjeverne Makedonije. Ne propustite i sledeći koncert u okviru Pjace od džeza, očekuje nas sjajni Nacionalni njemački omladinski džez orkestar”, istakli su iz PR službe festivala.

Ema Popivoda, pijanistkinja i profesor na Muzičkoj akademiji u Štipu, imala je privileguju da tokom studiranja uči od renomiranih stručnjaka kao što su Stela Slejanska, Akviles Dele Vinje, Boris Romanov, Vilijam Hauard i Arbo Valdma. Završila je doktorske umjetničke studije za koncertnog pijanistu. Učestvovala je u radu Ljetnje akademije Mocarteuma u Salcurgu i Akademije Dartington u Dejvonu. Stekla je sertifikat Univerziteta Kembridž i akreditaciju nastavnika britanskog muzičkog programa. Njen pijanistički repertoar predstavlja mješavinu djela savremenih makedonskih autora i kompozitora romantizma i klasicizma. Predstavnik je Sjeverne Makedonije u svjetski vodećoj mreži Global Bridges, a bila je rukovodilac u oblasti kulture i umjetnosti za vrijeme predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova. Pored karijere klasičnog pijaniste, učestvuje u eksperimentalnom projektu fuzije muzike: kao solistkinja, izvela je Koncert za klavir, orkestar i di-džeja sa Regionalnim orkestrom Kana, poznatim di-džejem Derikom Mejem i dirigentom Dzijanom Eminom. Njen posljednji projekat Supersonik za klavir i kamerni orkestar, u kojem učestvuje kao solistikinja i autor kompozicije, odlično je prihvaćen u regionu Balkana i Italiji.

Kamerni orkestar Profundis postoji četiri godine s ciljem da promoviše kvalitet i unikatnost umjetničkog izraza s posebnim naglaskom na originalnost koncertnog izvođenja. Čine ga neki od najprominentnijih makedonskih instrumentalista koji su radom vezani za orkestar Nacionalne opere i baleta i Nacionalnu filharmoniju u Sjevernoj Makedoniji. Pored klasičnog repertoara, koji uključuje muziku od baroka do danas, ansambl stremi da razvije druge načine prezentacije muzike – putem digitalnih koncerata, 3D mapiranja, upotrebe novih tehnologija itd. Danas, orkestar je spreman da odgovori svim izazovima savremene muzičke produkcije. Nastupao je na festivalima: Ohridsko leto, Jesenji muzički festival, Zlatna lira, Modoars, Dani makedonske muzike, sarađujući s makedonskim umjetnicima poput Ljubiše Kirovskog, Marije Đoševske, Blagoja Nacoskog, Slavice Micovske, Nade Talevske, Eme Popivode i dr. Orkestar je svirao sa solistima kao što su Antonio di Kristofano, Anđelo Ruđijeri, Danijele Ajelo, Mauricio Mastrini, Paolo Sibiljia, a veoma značajnu saradnju ostvario je sa srpskim violinistom Jovanom Bogosavljevićem.

Đurđica Dašić, dirigentkinja i osnivač Kamernog orkestra Profundis, diplomirala je orkestarsko dirigovanje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, u klasi prof. Saše Nikolovskog-Đumara. Dirigent je hora u Nacionalnoj operi i baletu u Skoplju, od 2008. godine, gdje učestvuje u postavljanju i dirigovanju cjelokupnog repertoara. Sarađivala je sa brojnim istaknutim dirigentima, u ulozi saradnika ili asistenta, kao što su Emil Tabakov, Đanluka Martinengi, Enriko Doviko, Saša Nikolovski-Đumar, Vanja Nikolovski-Đumar, Uroš Lajović i dr. Dirigovala je opere Rita, Đ. Donicetija, Seviljski berberin, Đ. Rosinija, kao i tradicionalne koncerte Mlade operske nade, Kosta Tripkov. Trenutno učestvuje u realizaciji prvog makedonskog mjuzikla Tajno moja, u čast Tošea Proeskog. Sa Kamernim orkestrom Profundis, sarađivala je sa svjetski priznatim solistima među kojima su: Irena Murezanu, Mauricion Mastrini, Daniele Ajelo, Antonio di Kristofano, Paolo Sibilija, Ema Popivoda, Blagoj Nacoski, Ljubiša Kirovski, Ana Kondratenko i dr. Pod njenom palicom, Profundis je izveo brojne koncerte i obezbijedio slušaocima nezaboravno iskustvo.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.