Smrtonosnom injekcijom u Alabami pogubljen muškarac zbog ubistva iz 2001.
Foto: Tanjug

Smrtonosnom injekcijom u Alabami pogubljen muškarac zbog ubistva iz 2001.

U Alabami je pogubljen muškarac zbog prebijanja jedne žene na smrt 2001. godine.

Smrtna presuda izvršena je smrtonosnom inekcijom koja se ponovo koristi u toj američkoj saveznoj državi, a nakon prekida u korišćenju zbog, kako je saopšteno, “interne revizije procedura“.

Džejms Barber je proglašen mrtvim nakon što je dobio smrtonosnu inekciju u zatvoru u južnoj Alabami.

Osuđen je na smrt zbog prebijanja 75-godišnje Doroti Eps 2001. godine. Tužioci su rekli da je Barber, kućni majstor, priznao da je ubio Eps čekićem i pobjegao sa njenom torbicom. Porotnici su glasali 11-1 za smrtnu kaznu, koju je sudija i izrekao.

To je bilo prvo pogubljenje izvršeno u Alabami ove godine nakon što je država zaustavila pogubljenja prošle jeseni. Guvernerka Alabame Kej Ajvi je u novembru najavila pauzu u pogubljenjima kako bi se sprovela interna revizija procedura.

Taj potez je usijledio nakon što je država zaustavila dva izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom zbog poteškoća sa ubacivanjem infuzije u vene osuđenika. Zastupničke grupe su tvrdile da je treće pogubljenje, izvršeno nakon odlaganja zbog problema sa fuzijom, pogrešno izvršeno, što država osporava.

Ajvi je u februaru najavila da država nastavlja sa pogubljenjima. Komesar za popravne kazne u Alabami Džon Ham rekao je da je zatvorski sistem primio veći broj medicinskih stručnjaka, naručio novu opremu i sproveo dodatne testove.

Jedna od promjena koje je Alabama napravila nakon interne revizije bila je da se državi da više vremena da izvrši pogubljenja. Vrhovni sud Alabame je ukinuo uobičajeni rok u ponoć za izvršenje kako bi državi dao više vremena da uspostavi intervenoznu liniju i da da šansu pravnim žalbama u poslednjem trenutku.

Barberovi advokati su bezuspešno tražili od sudova da blokiraju pogubljenje, rekavši da država ima obrazac neuspjeha “da humano izvrši smrtnu kaznu injekcijom“.

Država je od sudova tražila izvršenje kazne.

“Gospođa Eps i njena porodica čekali su na pravdu dvadeset dvije godine“, napisala je kancelarija državnog tužioca Alabame u sudskom podnesku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.