Rusija prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije
Ilustracija

Rusija prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije

Rusija je prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije.

Trgovinski obim dvije zemlje za pet mjeseci ove godine dostigao je 27,1 milijardu USD, pokazuju podaci indijskog Ministarstva trgovine i industrije.

Prema podacima Ministarstva, u periodu januar – maj, obim bilateralne trgovine porastao je 3,8 puta na rekordnih 27,1 milijardu USD, zbog povećanja indijske kupovine ruske robe 3,9 puta do 26,5 milijardi USD, što je omogućilo Rusiji da ostane drugi najveći uvoznik robe u zemlji.

Osim toga, naglo je porastao i izvoz indijskih proizvoda u Rusiju, 2,6 puta na 639 miliona USD, prenosi Tanjug.

Najveći trgovinski partner Indije i dalje je Kina sa ukupnim prometom od 41,1 milijardu USD, iako je brojka za godinu pala 9,3 odsto.

Druge ostaju Sjedinjene Američke Države (SAD), čiji je obim trgovine sa Indijom za godinu smanjen 12,5 odsto, na 30,4 milijarde USD.

Trgovinski promet između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Indije od januara do maja smanjen je 11 odsto, na 24,2 milijarde USD, zbog čega je ova zemlja pala na četvrtu poziciju.

Saudijska Arabija je na petom mjestu sa prometom od 18,3 milijarde USD, što je pad od 9,1 odsto na godišnjem nivou.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.