Večeras nastupa 1445. Hidžaretska godina
Ilustracija

Večeras nastupa 1445. Hidžaretska godina

Večeras sa akšamom, odnosno sa zalaskom sunca, nastupa nova, 1445. Hidžretska godina, saopštio je Meho efendijsla Martinović glavni imam za Boku i Budvu.

Hidžra je jedan od najvažnijih događaja u povijesti islama i označava prekretnicu u formiranju zajednice muslimana koja se temelji na požrtvovanosti, bratskoj ljubavi i solidarnosti. Dogodila se 622. godine po Isau, a.s.

U historijskom pogledu Hidžra označava seobu Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu. Zbog izuzetne važnosti ovog događaja, za vrijeme halife Omera, r. a., hidžra je uzeta kao početak računanja muslimanskog kalendara. O njenom značaju dovoljno govori i podatak da se hidžra spominje na više od 30 mjesta u Kur‘anu, piše Radio Tivat.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Dakle, srijeda, 19. juli, je prvi dan nove hidžretske godine, 1. muharrem 1445 – kaže se u saopštenju glavnog imama za Boku i Budvu Meha ef. Martinovića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.