BiH dobila 303 miliona eura iz fondova EU-a: Nema novca za RS
Ilustracija

BiH dobila 303 miliona eura iz fondova EU-a: Nema novca za RS

Novi paket finansijske pomoći Evropske unije namijenjene Zapadnom Balkanu u slučaju Bosne i Hercegovine biće dostupan odmah i ta zemlja sada ima na raspolaganju dodatnih 303 miliona eura za četiri važna infrastrukturna projekta, potvrdili su u utorak iz Delegacije EU-a u Sarajevu.

Paket koji je odobren 30. juna podrazumijeva 2,1 milijardu eura namijenjenih provedbi 14 infrastrukturnih projekata država Zapadnog Balkana, od čega je 528 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a, prenosi Hina.

To je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhely je istakao kako je novi investicijski ciklus jasna poruka državama regije da je njihova budućnost u EU-u, podsjećaju u saopšenju.

Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelio regiji, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 miliona eura za četiri značajna projekta, koji trebaju osigurati bolju saobraćajnu povezanost, čistu energiju i zaštitu okoline.

‘Tihe sankcije’ međunarodne zajednice RS-u

Četiri projekta koja će u Bosni i Hercegovini sufinansirati EU vrijedna su ukupno 788 miliona eura.

Riječ je o dovršetku gradnje autoputa na koridoru 5c na dijelu koji prolazi kroz entitet Federacija Bosne i Hercegovine, poboljšanju sistema vodoopskrbe na području Sarajeva te sanaciji hidroelektrane “Čapljina”, kako bi se osigurao njen nesmetani rad u narednih 15 godina.

U najavama finansiranja za sada nema projekata koji bi se izvodili na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska, koji je već duže vrijeme pod “tihim” finansijskim sankcijama međunarodne zajednice, zbog postupaka entitetskih vlasti kojima se destabilizira ustavni poredak i dovodi u pitanje funkcioniranje Dejtonskog sporazuma.

Vlada RS-a zbog toga se mora zaduživati na berzama prodajom obveznica po nepovoljnim uslovima, odnosno uz plaćanje visokih kamata, jer njihovi vrijednosni papiri imaju loš rejting.

Provedbu infrastrukturnih projeketa u RS-u pokušavaju nastaviti zaduživanjem kroz aranžmane koje podržava kineska državna EXIM banka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.