Preminuo izvođač legendarnog hita “Plava žena, topla zima“, Sejo Pitić

Preminuo je Sejo Pitić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih izvođača sevdalinki, saopšteno je na Fejsbuk profilu Art kuće sevdaha, prenose tamošnji mediji.

Pitić je rođen u Sarajevu 1946. godine, a za sebe je volio da kaže kako je “sa Baščaršije“.

Bio je jedan od najboljih izvođača sevdalinki, a ’80-ih godina prošlog vijeka proslavio se i pjesmom Mijata Božovića “Plava žena, topla zima”. Navodno su ovu pjesmu odbijali da snime mnogi popularni pevači, ali na nagovor autora, Pitić je snimio i predstavio na Festivalu Ilidža 1980. godine. Pesma je osvojila deveto mjesto, a singl ploča je prodata u milionskom tiražu.

Pitić je izvođenje sevdalinke učio prateći popularne i kvalitetne pjevače svog vremena i učeći od njih: Nade Mamule, Bebe Selimović, Zehre Deović, Zaima Imamovića.

Dobio je i svoju postavku u “Kući sevdaha” u Sarajevu, gdje je i nastupao duže.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.