U Italiji uhapšen Aleksandar Dimitrijević: Potraživan od strane Crne Gore
Ilustracija

U Italiji uhapšen Aleksandar Dimitrijević: Potraživan od strane Crne Gore

Državljanin Srbije Aleksandar Dimitrijević (47) uhapšen je u Italiji u noći između nedjelje i ponedjeljka, zbog sumnje da je učestvovao u švercu 6,1 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Prema pisanju italijanskih medija, on je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim u julu prošle godine raspisala Crna Gora zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koja je na međunarodnom nivou transportovala kokain preko Atlantika. Viši sud u Podgorici je za osumnjičenim raspisao potjernicu zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, za koje se predviđa maksimalna kazna do 15 godina zatvora.

Kako prenosi italijanski portal "Amikodelpopolo", policija je osumnjičenom ušla u trag dok je boravio u naselju Mizurini. Pomenuti portal piše da je u operativnoj sali Komesarijata Kortina aktivirano upozorenje o smještaju osumnjičenog A.D. kada je, kako se sumnja, iskoristio svoju karticu u hotelu u kom je odsjeo.

Kako se navodi u policijskom izvještaju, nakon korišćenja kartice policija mu je bila za petama. Vrlo brzo je otkrivena lokacija na kojoj se nalazi, kao i njegov identitet, a potom je utvrđeno da za njim traga Interpol radi izručenja Crnoj Gori.

"Sumnja se da je bio član balkanskog kartela i da je učestvovao u plovidbi od Kanarskih ostrva do Kariba. Srbin je otkriven zahvaljujući automatskoj provjeri, koja je izvršena u hotelu gdje se osumnjičeni prijavio. Policija je obaviještena da je u Mizurini registrovan gost A.D. koji je na Interpolovoj potjernici", navodi italijanski portal.

Dimitrijević se u julu prošle godine našao na potjernici Višeg suda u Podgorici nakon što je istragom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeno 28 osoba zbog sumnje da su od maja 2019. do februara 2020, pomoću tri prekookeanska broda, pokušali da prošvercuju 6,1 tonu kokaina. Tada je u Crnoj Gori uhapšeno osam osoba, dok je njih 11 već bilo u zatvorima, a pojedini su bili u bjekstvu, među njima i Dimitrijević i još jedan državljanin Srbije S.M. (47).

Policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza počele su 2019. godine zbog toga što su postojali podaci da se državljani Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije bave transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika – Evropa.

Balkanski kartel je, prema sumnjama istražnih organa, sačinjen od više nezavisnih ćelija, a navodno pod njegovim okriljem djeluju i "kavački" i "škaljarski klan".

Specijalno državno tužilaštvo je u januaru ove godine Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv 27 okrivljenih u akciji "Florida 1".

"Okrivljenima se stavlja na teret da su kao organizatori ili članovi kriminalnih organizacija, koje za cilj imaju vršenje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem opojne droge kokain, sa jasno određenim ulogama i zadacima, a djelovanje kriminalnih organizacija je planirano u međunarodnim razmjerama, na duže vrijeme i zasnovano je na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, u cilju realizacije kriminalnog plana, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi", saopštili su tada iz SDT-a.

Saradnik član N`drangete

Među saradnicima osumnjičenih u akciji "Florida 1" je i Lučijano Kamporesi (47) iz Riminija, koji je navodno povezan sa mafijaškom organizacijom Ndrangeta, a u Italiji je već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina.

Prema navodima SDT-a, aktivnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 592,9 kg kokaina na brodu "Yemeya", krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kg kokaina na brodu "Nadudama", u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kg kokaina na brodu "Aresa" tokom februara 2020. godine, na Arubi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.