Na Titanu zalihe kiseonika traju do 11 sati: Spasilačka misija se fokusira na misteriozne zvuke “lupanja“
Podmornica Titan

Na Titanu zalihe kiseonika traju do 11 sati: Spasilačka misija se fokusira na misteriozne zvuke “lupanja“

Potraga za nestalom podmornicom Titan ulazi u poslednju fazu, jer po procjenama - putnicima u kapsuli ostalo je još samo nekoliko sati kiseonika. Više brodova pridružilo se spasilačkim naporeima.

Zalihe kiseonika koje je trebalo da budu dovoljne za 96 sati, ističu danas, oko 10 sati ujutru, po britanskom vremenu (11 sati po evropskom vremenu).

Misteriozni zvuci “lupkanja“, otkriveni u utorak, dali su prvu nadu, a zatim ponovo kada su se čuli u srijedu, ali američka obalska straža je potom priznala da spasioci “ne znaju šta su ti zvukovi, iako se na njih fokusiraju“.

Proširena zona pretrage je porasla “eksponencijalno“ i sada pokriva područje dvostruko veće od američke države Кonektikat, otprilike veličine Sjeverne Makedonije.

Ne očekuje se da će pet dodatnih brodova koji idu ka tom području stići u narednih 24 do 48 sati, a neki će doći nakon procijenjenog roka.

Independent piše da je američka obalska straža odbila ponudu pomoći jedne britanske firme, za koju stručnjaci kažu da je mogla pružiti “najbolju nadu“ za pronalazak nestale podmornice, jer je njena dubokomorska podmornica predaleko.

Na podmornici Titan nalaze izvršni direktor i osnivač OceanGate Expeditions (u čijem je vlasništvu podmornica) Stokton Raš, britanski milijarder istraživač Hamiš Harding, poznati francuski ronilac Pol-Anri Naržole i pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman.

Davudova sestra, Sabrina, rekla je za Skaj njuz da je porodica nije izgubila nadu da će se njen brat i nećak bezbjedno vratiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.