ASK o putu u Dubai: Đukanović i Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije

ASK o putu u Dubai: Đukanović i Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ocijenila je da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nijesu prekršili Zakon o sprečavanju korupcije zbog neprijavljivanja troškova putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate.

ASK je donijela odluku da su Đukanović i Abazović Dubai putovali kao fizička lica, kao i da se plaćena putovanja od strane trećih lica ne mogu smatrati poklonom u smislu zakona koji definiše sukob interesa.

Odluke su objavljene na sajtu ASK-a a postupak je pokrenut nakon inicijative NVO MANS.

Ovom odlukom, ASK je,  ocjenjuju u MANSu, zapravo i potvrdila najnovije nalaze izvještaja Evropske komisije koji se odnose na integitet i pristranost u njenom radu i još jednom se promovisala kao prepreka za stvarnu borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Postupanje ASK-a je, kako kaže Dejan Milovac, nažalost, posljedica i nedostatka političke volje da se sprovedu ozbiljne antikorupcijske reforme i kreira zakonski okviri i snažna institucija čije postupanje neće biti uslovljeno kompromisima, bez obzira na to ko je na vlasti.
 
"Odlučujući po inicijativama MANS-a, ASK je u potpunosti prihvatila tumačenja Đukanovića i Abazovića da u Dubai nisu išli službenim povodom, već kao fizička lica, te da poklon u vidu plaćenih putovanja nije bio “u vezi sa vršenjem javne funkcije”.Osim toga, ASK je odlukom utvrdila da Đukanović i Abazović nisu bili u obavezi da prijave troškove putovanja u Dubai kao poklon, jer se ne radi o novcu, hartiji od vrijednosti ili dragocjenom metalu. Zauzimajući ovakav stav, ASK se nije osvrniula na definiciju poklona iz Zakona o sprječavanju korupcije koji kaže da je poklon predstavlja “stvar, pravo ili uslugu stečenu, odnosno izvršenu bez naknade i svaku drugu korist koja se daje javnom funkcioneru ili povezanom licu, u vezi sa vršenjem javne funkcije”.Pored toga ASK je propustila da primjeni i odredbu Zakona koja javnim funkcionerima zabranjuje da primaju poklone osim protokolarnih i prigodnih (vrijednosti niže od 50 eura), a povratne karte za Dubai i troškovi smještaja svakako nisu nešto što potpada pod pomenute kategorije", navodi se između ostalog u reagovanju MANSa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.