Zelenski: Makron se boji Rusije, Džonson je na našoj strani dok se Njemačka trudi da balansira
Volodmir Zelenski

Zelenski: Makron se boji Rusije, Džonson je na našoj strani dok se Njemačka trudi da balansira

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Ekonomist iznio je svoje viđenje koje zapadnoevropske zemlje pomažu Ukrajini u borbi protiv Rusije, a koje ne.

Oštro je kritikovao francuskog predsjednika Emanuela Makrona jer nije uspio da obezbijedi vojnu pomoć Ukrajini.

Smatra da je to zato "jer se plaši Rusije“.

"I to je to. I oni koji to prvi kažu su prvi koji se boje", kaže Zelenski.

Naveo je da je britanski premijer Boris Džonson bio mnogo voljniji da pošalje oružje njegovoj zemlji.

"Da budem iskren, Džonson je lider koji je više pomogao. Lideri zemalja su reagovali u skladu sa njihovim ustavom. U ovom slučaju, Džonson je primjer", smatra Zelenski.

Dodaje da je Britanija "definitivno na našoj strani".

"Ona se ne bavi balansiranjem. Britanija ne vidi alternativu izlazu iz ove situacije. Britanija želi da Ukrajina pobijedi, a Rusija da izgubi, ali nisam spreman da kažem da li Britanija želi da se rat otegne ili ne", poručio je Zelenski.

Za Njemačku je kazao da se trudi da balansira.

"Oni imaju dugotrajni odnos sa Rusijom i oni na situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Ponekad pomažu. Mislim da pokušavaju da se prilagode situaciji kako se razvija", ocijenio je Zelenski.

Dodao je da Berlin takođe gleda kako situacija u rusko-ukrajinskom konfliktu utiče na njihovu zemlju.

"Mogu da pomognu, ukoliko bude pritiska kod kuće da to urade, i mogu da prestanu kad vide da je ono što su uradili dovoljno", kazao je Zelenski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.