Vukadinović: Nova Vlada neće imati izborni legitimitet, SNP i URA pokušavaju da se pozicioniraju dok DPS kupuje vrijeme
Srđan Vukadinović

"Rješenje krize je u nalaženju kompromisa između DF-a i DPS-a"

Vukadinović: Nova Vlada neće imati izborni legitimitet, SNP i URA pokušavaju da se pozicioniraju dok DPS kupuje vrijeme

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da za godinu dana najavljena nova vlada neće moći da ostvari ono što propagira, u smislu izborne reforme, vraćanja institucija u normalno stanje i ekonomskog oporavka. Njeno formiranje, kako je kazao gostujući u emisiji Radija Crne Gore "Link", ima za cilja da URA u SNP pokušaju da se održe na političkoj sceni Crne Gore, a DPS da kupi vrijeme ne bi li ostvario bolji rezultat na lokalnim i parlamentarnim izborima za koje žele da se održe u istom danu.

Nova vlada nema izborni kapacitet i neće moći da potraje. Ističe, da vlada da bi mogla da ostvari najavljene promjene, mora odražavati izbornu volju građana, odnosno mora je činiti prva ili druga najbrojnija politička grupacija, što ovdje nije slučaj.

"Zadatak ovakvih vlada koje mogu imati razna imena, ali su u suštini manjinske, je da dovedu do izbora u vanrednim situacijama, a Crna Gora je svakako u vanrednoj situaciji sa pravosuđem, tužilaštvom i mnogim agencijama u vanrednom stanju", ocjenjuje Vukadinović, dodajući da to nije primarni cilj ove vlade.

Ona, kako je kazao, teško da će trajati godinu dana, samo će životariti i u jednom momentu će proglasiti da nije u stanju da uradi ništa. Sazrijeva, kaže stanje u kojem većina, ipak, želi izbore.

Smatra da ako tu vladu podrži DPS, najača partija po mandatima sa izbora 2020, onda će njene namjere biti da po dubini instalira svoje kadrove. Problem DPS je što nema koalicioni potencijal i njihovi koalicioni patrneri su slabi.

Objašnjava da je Podgorica lakmus papir u kojoj se preslikava Crna Gora, odnosno da će se na njima izmjeriti snaga svih političkih subjekata, a namjera DPS je da svi izbori i lokalni i parlamentarni budu u istom danu.

Oni žele da izbore pripremi neka druga vlada i dajući podršku ovoj koja nema taj cilj, DPS ustvari kupuje vrijeme, jer pokušavaju da naprave neki rezultat.

"Sumnjam da će do kraja nedjelje biti predložena vlada. Manjine i DPS imaju svoje planove, ali SDP i SD ne znam i SNP još se ne zna šta će uraditi", kazao je Vukadinović.

On smatra da URA nije iznevjerila ovim potezom izbornu volju. Oni su bili u koalicija koja je osvojila 23.000 glasova i da je neko od četiri poslanika istupio, to bi bilo iznevjeravanje izborne volje.

"Što se tiče SNP oni su iznevjerili glasače. Ušli su u parlament u koaliciji Za budućnost Crne Gore, a ta koalicija je osvojila 133.000 glasova. Njihovih pet poslanika je izlaskom iz većine istrglo dio od ovih 133.000 glasova i to može da ide na tu stranu da je tu u pitanju izborna krađa. Interes SNP-a i URA-e je da se pozicioniraju za predstojeće izbore, jer je njihov legitimitet upitan. Pitanje je da li mogu oni sami da pređu izborni prag. SNP je vidio da u koaliciji Za budućnost Crne Gore teško mogu da dođu do izražaja, a i URA mora da vidi da ne doživi sudbinu Pozitivne. Procijenili su da je ovo način borbe, jer sigurno im se neće ponoviti da opet budu tas na vagi", naglašava Vukadinović.

SNP će insistiranjem na temeljnom ugovoru i popisu pokušati da pokaže da su oni uspjeli ono što nije DF. A DPS neće dozvoliti ni temeljni ugovor ni popis.

Manjiska vlada sa tih 49 poslanika, poručuje, treba prvo i osnovno da riješi pitanje predsjednika Skupštine.

"Ibrahimović ne može da zakaže sjednicu, i upitno je kako će se dalje ako nova vlada uđe na scenu kršeći ustav i zakone", naglašava on.

Vukadinović dodaje i da je glavni zadatak nove vlade prije svega da zaustavi divljanje cijena i Skupština se mora sastati da bi riješila to pitanje.

"Nažalost vidimo da političari gledaju svoje fotelje i jasno se vidi koliko im je stalo do građana", ocijenio je Vukadinović.

Kako je ocijenio vaninstitucijalna borba kojoj su pribjegli Demokrate, ne može donijeti rješenje.

"To mora biti u parlamentu. Onaj ko pribjegava protestima, blokadama taj nema političku kulturu i kapacitet. Tim protestima prisustvuje sve manje i manje ljudi, a pokušavaju i da dobiju podršku crkve. A pitanje je da li će crkva podržati sada DF ili novu stranku Krivokapića ili ministara. Računaju na efekat litija, ali mislim da je to greška", kaže Vukadinović.

Smatra da je rješenje u nalaženju kompomisa i koalicije između DPS i DF kao najjačih partija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.