Radunović: Imamo ličnost koja bi mogla da okupi parlamentarnu većinu, osoba koja ima fantastične odnose sa manjinama
Slaven Radunović

"Manja šteta vlada bez manjina, nego da DPS vodi glavnu riječ"

Radunović: Imamo ličnost koja bi mogla da okupi parlamentarnu većinu, osoba koja ima fantastične odnose sa manjinama

Ličnost koja bi pokušala da okupi parlamentarnu većinu mogla bi da računa na njihovu podršku ako je na to spreman lider GP URA Dritan Abazović, a ima izvanredan odnos i sa manjinama, kazao je šef kluba poslanika Demokratskog fronta Slaven Radunović. On nije želio da kaže ime ko bi to mogao da bude dok ne čuje Abazovića da je spreman da se pridruži DF-u. Za njega je manja šteta da se u ovom momentu ne uključe manjine, tih godinu dok traje tehnička Vlada, nego da se uključi DPS i vodi glavnu riječ.

Radunović je kazao da postoje ličnosti u političkom životu Crne Gore koje mogu da pomire uzavrele strasti i da za isti sto dovedu predstavnike DF-a, Demokrata...

“Samo kažem da postoje, ne mogu da licitiram imenima iz prostog razloga jer ja znam na koga mislim jer ne želim da bilo čije ime stavljam u etar dok ne čujem od GP URA da želi da se pridruži DF-u, Demokratama i najvjerovatnije i manjinama. Međutim, ukoliko u okviru parlamentarne većine ne možemo doći do 49, URA u kombinaciji sa DPS-om,koja je ujedno i izvjesna prevara birača, onda je bolje da se zadrži parlamentarna većina koju su građani birali”, kazao je on.

Do većine od 54 poslanika, koja bi bila dvotrećinska, ili 49, koja bi bila tropetinska za izglasavanje se dolazo dijalogom.

“To ne bi bilo prvi put u istoriji Crne Gore da se vlast i opozicija dogovaraju oko nekih imena i na taj način, jedini pravi, obezbijedimo Crnoj Gori ono što joj treba da bi napredovala”, kazao je on.

Navodi da mu Dritan Abazović juče nije odgovorio kada je Demokratski front ponudio rješenje.

“Gospodin Abazović nije odgovorio jer izbjegava to rješenje, a zna da postoji i sada potpredsjednici GP URA pokušavaju da relativizuju taj poziv”, kazao je Radunović.

Ličnost koja bi pokušala da okupi parlamentarnu većinu mogla bi da računa na njihovu podršku, a ima izvanredan odnos sa manjinama.

“Ali u ovom slučaju to je manje bitno. Manja bi bila šteta da se u ovom momentu ne uključe manjine, tih godinu tehničke Vlade, nego da se uključi DPS i vodi glavnu riječ”, istakao je Radunović.

Smatra da je najrealnije rješenje manjinska vlada.

"Ukoliko bi se gospoda iz GP URA potrudila da saznaju  kakvu opiju mi nudimo. Ona bi bila tehnička. manje bi štetno bilo da je nestranačka sa političarem kao predsjednikom Vlade, ali snažnija bi bila tehnička vlada od političara koja bi imala zadatak da pripremi za sljedeće izbore", kazao je on. 

Radunović je kazao da će Demokratski front blokirati glavne saobraćajnice i prije nego što se formira manjinska vlada u znak upozorenja.

“Vrlo je bitno da naglasim, osnovna priča da će biti uključeno 49 poslanika, što omogućava izglasavanje u drugom turnusu po tropetinskoj većini VDT-a, Sudskog savjeta, pa će na taj način da otvori put Crne Gore ka EU, to je vrlo nesigurna procjena, da ne kažem nemoguća. To bi podrazumijevalo da Socijalistička narodna partija koja po njihovom statutu treba dvotrećinskom većinom da podrži neki projekat u kom bi DPS trebalo da ima važnu ulogu. Veliko je pitanje da li tu ima 42, 43 mandata, a onda krucijalno pitanje zbog čega se ide u tu egzibiciju sa DPS-om”, kazao je on.

Traže od Bulajića da blokira donošenje svih zakona do avgusta

Govoreći o pozivu određenih stranaka da trenutni v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bilajić odgodi izbor nove vlade odgađanjem sjednice Skupštine, on je kazao da je to čudan potez kolega. Naglasio da po zakonu nakon razrješenja predsjednika Skupštine na prvoj narednoj mora biti izabran novi.

“To znači da ne može da bude održana ni jedna sjednica Skupštine Crne Gore prije nego što se pokrene ta procedura. To bi značilo da gospodin Bulajić potpuno isključi parlament, ako sam razumio šta traže,do avgusta kada počinje vanredno zasijedanje, odnosno da se ne može izabrati ni jedan funkcioner, zakon”, kazao je on.

Ne vjeruje da će doći do raspuštanju parlamenta. 

"Ukoliko se desi da Abazović dobije mandat, to znači da je dogovorena Vlada koju će podržati DPS i stranke opozicije, , onda neće doći do  toga, jer će biti ta vlada izabrana, a ukoliko se vidi da ne mogu da naprave dogovor, što me ne bi čudilo, onda bi se možda svi dozvali pameti i pitali za naše rješenje koje nudimo, pa bi možda u roku od tri dana mogli da dožemo do mandatara koji bi mogao da sastavi tehničku vladu. U suprotnom, dolazi do izbora", kazao je Radunović. 

Spreman da progleda kroz prste novom GST-u jer će imati pune ruke posla

Kaže da će rad budućeg glavnog specijalnog tužioca biti pod budnim okom javnosti. 

"Ne bih mu bio u koži. Mnogo ima posla za njega. Mogu reći da sam spreman i da mu pogledam kroz prste prvih godinu. Smatram da prvo treba da se pozabavi Milivojem Katnićem i da ono što je radio treba da bude procesuirano", saopštio je on. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.