Bivši radnici

Bivši radnici "Radoja Dakića“ čekaju isplatu 30 miliona eura

Radnici nekadašnjeg industrijskog giganta "Radoja Dakića" traže od stečajnog upravnika da se novac od prodaje imovine kompanije proslijedi njima, kako bi se namirila preostala dugovanja. Od prodaje imovine, prihodovano je oko 40 miliona, a oko 10 miliona eura je već podijeljeno radnicima.

Kako ističe jedan od predstavnika, Milan Vukčević, veći dio imovine fabrike je unovčen, zna se tačno koliko sredstava ima na računu, a zna se i koja je dinamika priliva.

"Takođe je poznato da je 11. aprila prošle godine prihodovano šest miliona, 9. jula nešto više od 16 miliona, a 24. decembra oko 3,8 miliona eura. Obraćali smo se stečajnom upravniku, koji je najavio da je spreman da sasluša naše zahtjeve. Mi insistiramo da donese odluku o diobi novca svim radnicima", poručio je Vukčević.

Vukčević navodi i da je obustavom isplate sredstava prouzrokovana šteta strankama u postupku, odnosno nekadašnjim radnicima kompanije "Radoje Dakić".

"Da li je šteta učinjena namjerno ili krajnjom nepažnjom ne znamo, ali je zbog nekoliko sudskih procesa obustavljena isplata. Mi zahtijevamo da se isplata radnika nastavi i da se sredstva koja su sada na računu, podijele radnicima na osnovu dokumentacije koju imamo. Do sada je podijeljeno oko 10,5 miliona eura, a koliko smo upoznati, na računu ima oko 30 miliona eura", navodi Vukčević.

On ističe da od ovih 30 miliona, sve ide radnicima, ali da će svota novca biti isplaćena na osnovu založnog prava koje ima svaki radnik ponaosob.

"Od tih trideset miliona sve će ići nama, neko će se namiriti u potpunosti, dok će ostali radnici dobiti samo dio svojih potraživanja. Država ima potraživanja od oko dva i po miliona na osnovu poreza. Mi ovu isplatu čekamo već godinu dana, ranije je bilo priče da nema novca, a novca i te kako ima, još od ranije, plus ove prodaje od prošle godine. Država je kupovala imovinu, kao i nekoliko velikih domaćih investitora", naveo je Vukčević.

Radnici, prema Vukčevićevim navodima, traže da se postupak ubrza, jer se trošenjem vremena i usporavanjem isplate nanosi šteta svim radnicima.

"Osnovano sumnjamo da stečajni upravnik namjerno propušta da izvrši radnje koje je dužan. Formirana je radna grupa od strane Vlade, a našeg predstavnika nema u tom tijelu, iako je formirana još nije počela sa radom. Obraćali smo se i premijeru Zdravku Krivokapiću, ministrima Jakovu Milatoviću i Milojku Spajiću, kao i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, ali niko nije našao za shodno da nas primi", kazao je Vukčević.

“Dakićevci“ protestuju duže od decenije

Bivši radnici fabrike "Radoje Dakić" protestuju duže od decenije, tražeći od države da im se isplate potraživanja po različitim osnovama. Fabrika je 1997. godine zapošljavala oko 1.800 radnika, a u stečaj je otišla zvanično 2016. godine, tačno 70 godina nakon osnivanja. Radnici su sa protestima počeli 2009. godine, a nedavno su obilježili i 13 godina od početka svakodnevnih protesta koje su održavali ispred najznačajnijih državnih institucija. Radnici pokušavaju da naplate svoja dugovanja već duži period, a na nedavnom protestu istakli su da je od početka protesta, preminulo preko 700 kolega, koji nisu dočekali pravdu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.