Najmanje 24 osobe poginule u odronima u glavnom gradu Ekvadora
Foto: Reuters

Najmanje 24 osobe poginule u odronima u glavnom gradu Ekvadora

Najmanje 24 osobe su poginule u odronu zemlje u glavnom gradu Ekvadora Kitu, a 12 ih je nestalo, rekao je gradonačelnik Santijago Guarderas, dok su spasilačke ekipe pretraživale kuće i ulice prekrivene blatom nakon najveće poplave u posljednje gotovo dvije decenije.

Olujna kiša koja je pala u ponedeljak izazvala je poplavu u kanjonu u blizini radničkih četvrti La Gaska i La Komuna. Blato i kamenje odronili su se na kuće te izazvale prekid električne energije.

Agencija za upravljanje hitnim situacijama je saopštila da je povređeno 48 osoba.

"Vidjeli smo veliku crnu rijeku kako vuče sve za sobom, morali smo da se popnemo na zidove da je izbjegnemo. Tražimo nestale“, rekla je stanovnica Alba Kotakači, koja je evakuisala svoje dvije ćerke.

Na snimcima koje je dobio Rojters se vidi bujica koja odnosi stabla, vozila, kontejnere pa čak i stubove, dok neke ljude komšije spašavaju iz blatne vode.

Vlasti još nisu odbacile mogućnost novih odrona. Gradonačelnikov kabinet organizovao je skloništa za pogođene porodice i počeo da raščišćava ulice.

Jaka kiša pada u nekoliko djelova Ekvadora i uzrokuje prelivanje rijeka i ugrožava stotine kuća i puteva.

U ponedeljak je u Kitu palo 75 litara kiše po kvadratnom metru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.