Bivši albanski ministar uhapšen zbog primanja mita od 3,7 miliona eura
Ilustracija

Bivši albanski ministar uhapšen zbog primanja mita od 3,7 miliona eura

Bivši albanski ministar za životnu sredinu uhapšen je pod optužbom za zloupotrebu položaja i korupciju, saopšteno je iz tužilaštva Albanije.

Kancelarija specijalnog tužioca za korupciju i organizovani kriminal navela je da je bivši ministar Lefter Koka uhapšen posle višemjesečne istrage i optužen za zloupotrebu položaja, korupciju i pranje novca vezano za ugovor o koncesiji za uređaj za spaljivanje smeća u gradu Elbasanu. Optužen je za primanje mita od 3,7 miliona eura.

Pedesetsedmogodišnji Koka bio je albanski ministar za životnu sredinu od 2013. do 2017. godine. Takođe je bio i poslanik i gradonačelnik Drača. Njegove firme su privremeno blokirane.

Još dva poslovna čoveka su uhapšena i njihove kompanije blokirane.

Ukoliko bude osuđen Koka bi mogao da dobije do 12 godina zatvora.

Opozicija desnog centra u zemlji optužuje ljevičarsku vladu premijera Edija Rame za pranje novca i korupciju pri dodjeljivanju ugovora za spaljivanje otpada vrijednih oko 400 miliona eura svojim poslovnim ljudima.

Obrada smeća bila je i dalje je veliki problem za albanske vlade i glavni prioritet u naporima za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Akcije tužilaca pokazuju da niko nije iznad zakona. Reforma pravosuđa daje konkretne rezultate“, napisao je u tviter poruci američki ambasador u Tirani Juri Kim.

Pravosudna reforma u Albaniji usvojena 2016. godine uz učešće SAD i EU, stvorila je nove pravne institucije koje se bave korupcijom. Brojne sudije i tužioci otpušteni su zbog navoda o korupciji i ilegalnog sticanja imovine i novca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.