Ilustracija

"Poplava sumnjivih diploma buja godinama"

Crna Gora, kada je u pitanju obrazovanje, mora forsirati kvalitet umjesto kvantiteta, jer diploma nije sebi svrha i ona ima ili nema upotrebnu vrijednost, kazao je za Portal RTCG vršilac dužnosti direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović. Njegov lični utisak je da danas u našoj zemlji imamo inflaciju "ponude", te i dalje enormno visoku "potražnju", ali i nedvosmisleno sporan kvalitet stečenih znanja

Njegov lični stav je i da je za potrebe Crne Gore premnogo studijskih programa, jer tržište rada ne prepoznaje brojne profile.

Stoga smatra da imamo očigledni raskorak između onoga za šta se obrazuju i usavršavaju naši visokoškolci i onoga što naše malo tržište traži.

"Kad svemu tome dodate poplavu sumnjivih diploma o stečenom visokom obrazovanju koja buja godinama u regionu i višesmjerna je, onda imate i posljedice koje unižavaju napore onih koji stpljivo grade svoje akademske karijere, a onda upadnu u nelojalnu konkurenciju sa onima kojima se u procesu zapošljavanja jednako, ili značajnije, vrednuju falš diplome. Zbog rečenog, a sve nedopustivo dugo traje, tu smo gdje smo. Raskid sa tom praksom obaveza je nove generacije upravljača i u politici i na nivou nezavisnih ustanova visokog obrazovanja", kazao je Danilović za portal RTCG.

Nakon što je nedavno imenovan za v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, na pitanje kako bi ocijenio stanje u toj instituciji kaže da je to još uvijek, i zahvaljujući nebrizi prethodne i zakonodavne i izvršne vlasti, Agencija koja traži svoje mjesto i način da doprinese visokom obrazovanju.

"Suštinski AKOKVO (Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja) je konačno formirana tek krajem 2018, mada je Zakon usvojen 2017. Kasnilo se tako i sa ključnim podzakonskim aktima; Pravilima o reakreditaciji Ustanova visokog obrazovanja, Standardima o obezbjeđenju kvaliteta i Pravilnikom o postupku akreditacije, usvajani stiče se utisak da se nikome nije žurilo da Agencija profunkcioniše. Istini za volju, siguran sam, da mnogima nije bilo jasno ni šta je osnovni zadatak Agencije, te da je po našem "starom običaju" bila doživljena kao neki višak ili namjerno smišljena komplikacija od stane Evropljana.

Ipak, onoga trenutka kada smo postali dio "bolonjskog sistema" obrazovanja počeli su da teku i neki rokovi u kojima se očekuje da u dogledno vrijeme usaglasimo svoje domaće standarde sa Standardima i smjernicama za obezbjeđenje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Dakle, nažalost, ima mnogo posla, a do sada Agencija, čak ni institucionalno, nije bila mnogo prepoznata. Njen značaj, međutim, u mnogome nadilazi ono kako je bila "zakonski obezbijeđena i pozicionirana". Ne radi se, znači, o nekakvoj našoj, domaćoj novotariji nego o našoj evropskoj obavezi. Bez visokoprofesionalne i nezavisne Agencije nikada nećemo postali punopravni član Evropske asocijacije za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA)", kazao je Danilović.

Dodaje kada se ispue standardi neće to biti formalnost i samo plus Agenciji nego potvrda kvaliteta našem visokom obrazovanju i diplomama stečenim kod nas - gdje smo danas najbolje će prosuditi visokoškolci.

Nije dodaje očekivao "malverzacije" i nezakonitosti ali, svejedno, taj posao provjere će raditi strpljivo i precizno do kraja ove kalendarske godine.

"Imamo zakonsku obavezu da to učinimo, a ja kao v.d. direktora, postavljen odlukom Vlade, i obavezu prema našem osnivaču da sve učinim vidljivim i provjerljivim. Jedno je izvjesno, AKOKVO neće više uživati u nekoj vrsti nezaslužene "anonimnosti" i tišine. Moramo opravdati svoje postojanje u sistemu visokog obrazovanja", saopštio je on za portal RTCG.

Agencija je dodaje on reakreditovala devet ustanova visokog obrazovanja u minule dvije godine.

"Pred nama je tek veliki posao jer će taj proces obuhvatiti i državni Univerzitet. Da li će to biti iduće godine ili će se izmjenama Zakona omogućiti da se to dogodi studijske 2022/23 vidjećemo. U svakom slučaju Agencija se sprema za taj veliki zadatak.

Ima, međutim, i neslavnih izleta od ranije, sa samog početka rada Agencije. Akreditovana su dva studijska programa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u aprilu 2019, a onda je na zahtjev Fakulteta u avgustu iste godine izvršena i reakreditacija Ustanove koja i ima samo dva akreditovana programa? Uradila je to u sva tri slučaja ista ekspertska komisija od tri člana što smatram propustom Agencije, odnosno, bivšeg direktora.

Ne radi se o klasičnom kršenju Zakona ili ali se radi o nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona, o pokušaju stvaranju utiska hiper aktivnosti koje nije bilo, odnosno, o davanju dodatnog legitimiteta FCJK pred laičkom javnošću. U konkretnom slučaju reakreditacija je bila, najblaže rečeno, nerazumna i Agencija je nije trebala prihvatiti", kazao je Danilović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.