Lijek protiv kovida smanjuje rizik od teškog zaražavanja za 89%
Ilustracija

Fajzer objavio

Lijek protiv kovida smanjuje rizik od teškog zaražavanja za 89%

Američki farmaceutski gigant objavio je da njegov eksperimentalni lijek bio veoma efikasan u smanjenju stope hospitalizacije i smrti.

Fajzer je danas saopštio da je njegova antivirusna pilula protiv koronavirusa smanjila stopu hospitalizacije i smrti za 89 odsto.

Kompanija sada traži brzo odobrenje, piše DW,prenosi Nova S.

Saopštenje kompanije dolazi dan nakon što je Velika Britanija objavila da dala zeleno svijetlo za kovid pilule kompanije „Merk“, čime je postala prva zemlja na svijetu koja je to uradila.

Šta kažu prvi rezultati?

Fajzer je u petak objavio preliminarne rezultate svoje studije koja je izvedena na 775 odraslih lica. Pacijenti koji su uzimali lijek zajedno sa drugim antivirusnim lijekom imali su 89 odsto smanjenje kombinovane stope hospitalizacije ili smrtnog ishoda nakon mjesec dana.

Manje od jedan odsto pacijenata koji su uzimali lijek su hospitalizovani, a od učesnika studije niko nije umro.

„Retko se viđa lijek čija je efikasnost 90 odsto i koja sto odsto štiti od smrti“, rekao je Majkl Dolsten, glavni naučni kompanije Fajzer.

Učesnici studije su bili nevakcinisani, sa blagom do umjerenom kovid-infekcijom, i smatrani su visokim rizikom za hospitalizaciju zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja. Liječenje je počelo u roku od tri do pet dana od prvih simptoma i trajalo je pet dana.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.