Nedostatak sna utiče na način na koji hodamo
Ilustracija

Nedostatak sna utiče na način na koji hodamo

Svi znamo koliko je dobar san važan. Nedovoljno sna može da utiče na naše raspoloženje, ponašanje, ali da bude povezano sa raznim zdravstvenim problemima, ali nedavna studija je pokazala da nedostatak sna utiče i na to kako hodamo.

Novo istraživanje pokazuje da gubitak sna utiče na način na koji osoba hoda. Tačnije, može da ima uticaj na sposobnost pojedinca da hoda sa svrhom, izbjegava prepreke i održava ravnotežu.

Dok su naučnici nekada mislili da je hodanje potpuno automatizovan proces, nova otkrića pokazuju da to jednostavno nije slučaj i da možete, u stvari, da budete nesigurni na nogama ako ste neispavani.

Studija objavljena u "Scientific Reports“, proučavala je studente na Univerzitetu u Sao Paulu, koji su spavali u prosjeku oko šest sati noću.

Polovina grupe je izdržala cijelu noć prije nego što je od svih zatraženo da urade test na traci i koračaju uz ritam metronoma.

Oni koji su bili lišeni sna nisu bili u ritmu, propuštali su zvučne signale i, generalno, imali su lošiji rezultat, prenosi Metro.

Oni koji su pokušali da smanje nedostatak sna tako što su ga nadoknađivali vikendom, bili su malo bolji u ovom zadatku.

Međutim, ovu tehniku ne podržavaju stručnjaci, koji naglašavaju da promjena vašeg redovnog vremena spavanja i buđenja za 90 minuta, u bilo kom smjeru, može da poveća rizik od srčanog udara ili srčanih bolesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.