Ako ljekove pijete uz ove napitke, poništiće njihovo djestvo
Ilustracija

Ako ljekove pijete uz ove napitke, poništiće njihovo djestvo

Ponekad popijemo prvo što nam je pri ruci samo kako bismo što prije popili tabletu, ali stručnjaci upozoravaju da to ne bi smjeli da radimo.

Kažu da tabletu treba popiti samo uz vodu sobne temperature.

Pića poput sokova, kafe ili mlijeka mogu usporiti razgradnju pilula, pokazali su rezultati laboratorijski kontrolisanih eksperimenata objavljeni u časopisu Saudi Pharmaceutical Journal.

Kada se lijek popije u kombinaciji s hladnim pićem, jako dugo se razgrađuje, do čak 40 minuta, što znači da je moguće da čak ni crijeva ne apsorbiraju lijek pravilno ili količinski dovoljno prije nego što on ode u otpad, što ga čini besmislenim, prenosi Index.hr.

Istraživači i stručnjaci upozoravaju da se ni jedno drugo piće ne bi trebalo koristiti kao zamjena za vodu pri uzimanju lekova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.