Stara narodna vjerovanja naših baka - ovako su žene nekada privlačile sreću u dom
ilustracija

Stara narodna vjerovanja naših baka - ovako su žene nekada privlačile sreću u dom

Naše bake su nekada koristile mnoge trikove za privlačenje dobre energije u dom, a neki od njih čak postoje i u kineskoj feng šui vještini.

 Sensa donosi priču o 7 aktivnosti za koje se vjerovalo da izbacuju lošu energiju iz doma, a privlače samo lijepe stvari:

1. Uređena i čista kuća je neophodna za blagostanja i zdravlja porodice. Da bi u domu vladačla sreća, on mora biti uredan. Podovi se posebno peru jer se smatralo da prljav pod donosi nedstatak novca, a čist njegov priliv. Palile su se mirišljave svIJeće za dobru energiju što se zadržalo do današnjih dana.

2. Svježe cvijeće privlači sreću i ljubav u dom. Neke biljke se savršeno uklapaju u enterijer, a briga o njima pomaže da se oslobodite stresa i lošeg raspoloženja. Biljke su magnet za pozitivnu energiju.

3. Možete privući sreću uz pomoć talismana i amajlija. U ovu svrhu koristile su se potkovice, djeteline sa četiri lista i kamenčići.

4. Vjeruje se da miris nečeg pečenog u domu privlači sklad i harmoniju u porodičnim odnosima. Zbog toga su naše bake često pekle kolače. Miris domaće hrane u kuhinji dobar je za slogu, ali i za zdravlje i obilje.

5. Potrebno je da svakog dana bacite, reciklirate ili poklonite neke stvari iz doma koje vam vše ne trebaju. Nekada su žene ovo praktikovale kako bi dom bio uredan, ali i kako bi imalo u njemu više mjesta da bi se uselila sreća. To može biti odjeća, stari namještaj, prazne kutije, flaše, novine, polomljeno posuđe, dotrajali lonci, nepotrebne igračke - treba se osloboditi svega suvišnog.

6. Svakog dana provjetravajte prostorije, jer svjež vazduh u domu simbolizuje snagu i zdravlje. Ako često otvarate prozore, vjerovalo se da će negativna energija napuštati dom, a pozitivna ulaziti u njega, na taj način cirkuliše sve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.