Škole i dalje bez planova po kojima će raditi predstojeću školsku godinu
Ilustracija

Škole i dalje bez planova po kojima će raditi predstojeću školsku godinu

Osim što nijesu dobile instrukcije u vezi sa početkom školske godine, iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta školama nijesu uputili ni planove po kojima će raditi narednu školsku godinu i eventualno nadoknaditi posljedice koje su nastupile kao neminovnost zbog skraćenih časova i onlajn nastave, saopšteno je Pobjedi iz NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore, koje okuplja više od pet hiljada prosvjetnih radnika.

"Do početka školske godine je ostalo jedva tri sedmice, ali praksa je da se bar sedmicu prije u školama održe sjednice aktiva, nastavnička vijeća i sve ostale neophodne pripreme za nastupajuću školsku godinu. Sve to je nemoguće uraditi bez prethodno jasno dobijenih instrukcija od strane resornog ministarstva. Međutim, da ne pomisli neko da nastavnici sjede i čekaju, za to se pobrinulo Ministarstvo. U školama je sad aktuelan prijem udžbenika, njihovo raspoređivanje u đačke komplete, uručivanje učenicima i roditeljima, iako svi znamo da to nije u opisu posla nastavnika, već Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva koji u svim gradovima ima za to namijenjene knjižare", kazala je Pobjedi potpredsjednica Prosvjetne zajednice Crne Gore Olivera Leković.

Ona ističe da to strukovno udruženje podržava zalaganje Ministarstva da se školska 2021/2022, godina organizuje po klasičnom modelu, odnosno u učionicama sa cijelim odjeljenjem i u trajanju časova po 45 minuta.

Međutim, Leković naglašava da je u saopštenju od 10. avgusta, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje (IJZ), osim nastojanja da se ide na klasični model nastave, koji je pod znakom pitanja jer IJZ još nije dao preporuke, resorno ministarstvo iskazalo stav da će insistirati na nošenju zaštitnih maski.

"Prosvjetna zajednica Crne Gore je mišljenja da po tom pitanju ne treba biti isključiv. Morali bi imati razumijevanja prema djeci koja imaju hronična oboljenja disajnih puteva, kao i djeci sa razvojnim teškoćama kojima maska ometa rad u učionici (djeca sa teškoćama iz spektra autizma, djeca koja imaju problem sa sluhom i govorom i sl)", kaže Leković.

Prema njenim riječima, naročito je otežan rad sa maskama u prvom ciklusu osnovne škole, jer se u tom periodu radi opismenjavanje učenika, uči pravilno izgovaranje glasova i riječi, tečno i izražajno čitanje.

"Ne treba zanemariti i da rad pod zaštitnim maskama ugrožava zdravlje i određenom broju nastavnika. Smatramo da MPNKS prilikom planiranja i donošenja odluka, mora imati u vidu sve potrebe i mogućnosti učenika i nastavnika, kao i uslove za rad u svakoj školi. Takođe, moraju imati plan i strategiju organizovanja nastave i u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije", kazala je Leković.

Ona posebno ističe da je to najbolje postići uz kontinuiranu saradnju sa predstavnicima nastavnika, učenika i roditelja, te dozvoljavanju autonomije svakoj školi.

"Ministarstvo kao zatvoren sistem, iz kojeg dobijamo samo šture informacije, imali smo u proteklom periodu, ali nažalost se nastavlja sa tom praksom. Nadali smo se da je novo rukovodstvo dovoljno svjesno koliko je takav način rada poguban za obrazovanje i da neće to praktikovati. U svakom slučaju, kao strukovno udruženje čiji su članovi isključivo nastavnici praktičari i koje okuplja skoro pet hiljada ljudi, nećemo odustati od zalaganja za bolji obrazovni sistem, a resornom ministarstvu i dalje stojimo na raspolaganju", kaže Leković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.