UP: Nulta tolerancija prema svim slučajevima zlostavljanja, tužilačke mjere protiv 13 policijaca
ilustracija

UP: Nulta tolerancija prema svim slučajevima zlostavljanja, tužilačke mjere protiv 13 policijaca

Rukovodstvo Uprave policije ima i imaće nultu toleranciju prema svim slučajevima zlostavljanja.

To je  saopšteno jutros iz Uprave policije povodom izjave direktorice Akcije za ljudska prava Tee Gorjanc Prelević na konferenciji održane povodom izvještaja stranih eksperta o sudsko medicinksom vještaćenju u kojoj je navela da v.d. direktor Uprave policije treba hitno da procesuira policajce odgovorne za torturu i da im onemogući da to dalje rade.

"Imajući u vidu da je poštovanje osnovnih ljudskih prava, temeljni postulat i pokazatelj demokratskog kapaciteta institucija sistema, posebno potenciramo da u odnosu na njihovo kršenje od strane policijskih službenik neće biti bilo kakve tolerancije, te da će u svim situacijama u kojima postoji bilo kakva sumnja u kršenje istih postupati profesionalno i bez izuzetka, što će biti formalizovano kroz pokretanja odgovarajućih postupaka za utvrđivanje njihove odgovornosti", kazali su iz Uprave policije.

Napominju da su u kontektnom slučaju aktivnosti koje se odnose na kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova, naročito u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih prava prilikom izvršavanja policijskih zadataka i primjeni policijskih ovlašćenja sprovodili službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su spise predmeta u cilju utvrđivanja daljih činjenica bitnih za donošenje konačne odluku proslijedili Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

"Naglašavamo da će Uprava policije u skladu sa svojim nadležnostima, kao i eventualnim zahtjevima tužilaštva usmjerenim na utvrđivanje činjeničnog stanja i preduzimanje daljih procesnih mjera i radnji, postupati na način kako je to i definisano propisima koje regulišu postupanje policije.

U dijelu koji se odnosi na radno pravni status službenika i pitanje privremenog udaljenja sa rada ističemo da je odredbama pozitivno pravnih proipisa definisano da će policijski službenik biti privremeno udaljen sa posla, između ostalog, za vrijeme trajanja pritvora, kao i u slučaju kada je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela sa elementima korupcije ili krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa radom, do okončanja krivičnog postupka.

Imajući u vidu odredbe člana 19a Zakonika o krivičnom postupku, kojima je regulisano pitanje pokretanja krivičnog postupka, ističemo da se u konretnom slučaju, shodno navedenom osnovu nijesu stekli uslovi da policijski službenici u odnosu na koje se preduzimaju mjere i radnje u izviđaju budu privremeno udaljeni sa posla.

Iskazajući jasno opredjeljenje da se u svakom pojedinačnom slučaju utvrde sve pravno relevatne činjenice neophodne za donošenje zakonite odluke, naglašavamo da će se primijeniti sve odredbe pozitivno pravnih propisa i to kako odredbe koje se odnose na preduzimanje mjera i radnji u slučaju ispunjavanja uslova za privremeno udaljenje, tako i odredbe koje se odnose na posljedice po radno pravni status ukoliko se u sprovedenom sudskom postupku utvrdi odgovornost bilo kojeg policijskog službenika za kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda", saopšteno je iz policije.

U komunikaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici obavješteni su kako dodaju, da se pred ovim tužilaštvom preduzimaju tužilačke mjere protiv 13 policijskih službenika.

Određeni broj službenika je saslušan pred ovim tužilštvom i izviđaj je u toku. zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.