Šok u Hrvatskoj: 28 godina držao čovjeka u ropstvu i tjerao ga na teški rad
Ilustracija

Šok u Hrvatskoj: 28 godina držao čovjeka u ropstvu i tjerao ga na teški rad

Muškarac (65) s koprivničko-križevačkog područja u Hrvatskoj je uhapšen pod sumnjom da je na svom poljoprivrednom imanju gotovo 30 godina u ropstvu držao drugog muškarca (66), kog je zlostavljao i terao na teški rad oko stoke, poljoprivrede i domaćinstva.

Osumnjičenog za trgovanje ljudima terete da je od 1993. do juna 2021. iskorišćavao teške porodične i životne prilike svoje žrtve koju je, bez ikakve novčane naknade, svakodnevno prisiljavao na fizički rad, ali i zlostavljao, ne osiguravajući joj osnovne higijenske uslove, kao ni odgovarajući smeštaj.

Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, šezdesetpetogodišnjak je krivično prijavljen nadležnom državnom tužilaštvu, pa je smješten u policijski pritvor, saopštila je u ponedjeljak koprivničko-križevačka policija.

Suočen je sa kaznom od jedne do deset godina zatvora, propisanom Kaznenim zakonom za osobe za koje se dokaže da su uspostavljanjem ropstva iskorišćavali druge za prisilni rad ili služenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.