MANS

Iz MANS-a poručili

"Napad na Sadikovića je nastavak nasilja koji je godinama ohrabrivan iz vrha bivšeg režima"

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najoštrije je osudilo sinoćnji napad na novinara Seada Sadikovića i pozvali su nadležne državne organe da bez odlaganja identifikuju i procesuriraju sve počinioce.

"Napad na Sadikovića predstavlja nastavak nasilja nad novinarima koje je u protekle tri decenije ohrabrivano sa najviših državnih adresa, i direktna je posljedica činjenice da se napadi na medije u Crnoj Gori još uvijek ne procesuiraju na adekvatan način", navodi se u saopštenju MANS-a.

Dodaju da državni organi, u prvom redu crnogorsko pravosuđe nikada nisu poslali jasnu poruku da će svaki pokušaj napada na medije biti sankcionisan i na konkretnom primjeru pokazali da iza retoričke postoji i namjera da se novinari i stvarno zaštite.

Poručuju da o tome svjedoče slučajevi u kojima se pravosuđe nije bavilo nalogodavcima napada, već samo pukim izvršiocima i to samo nakon ogromnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice.

"Rezultat toga su sve češći i ozbiljniji napadi na novinare, stanje medijskih sloboda koje je na nivou autokratskih režima, ali i poražavajuća percepcija da u Crnoj Gori napadi na medije uglavnom prolaze nekažnjeno", ističe se u saopštenju MANS-a.

Kako pojašnjavaju u tako kreiranoj atmosferi se od novinara ne može očekivati da svoj posao rade slobodno, lišeni straha da će se na pisanu riječ ponovo odgovariti nasiljem.  

Nastavak podsticanja takve atmosfere ima za cilj samo da obeshrabri buduće generacije novinara da svojim radom daju doprinos demokratizaciji ovog društva.

"Zbog toga je potreban odlučan otklon od dosadašnje prakse kada je u pitanju procesuiranje napada na novinare i konkretne akcije koje će poslati jasnu poruku da smo kao društvo spremi da zaštitimo medijske slobode", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.