Potpisan Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju između Cetinja i Gaete: Korak ka jačanju naših veza, ideja

Potpisan Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju između Cetinja i Gaete: Korak ka jačanju naših veza, ideja

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i grada Gaete Nikola Đurašković i Kristian Lećeze, potpisali su danas Sporazum o prijateljstvu i bratimljenju.

Prijestonica Cetinje i grad Gaeta povezani su istorijskim vezama, a oba grada privržena su principima slobode, mira i bratstva koji se prepoznaju u politici prijateljstva i za jednu ujedinjenu Evropu, navodi se u tekstu Sporazuma koji je potpisan danas u Gaeti.

Gradonačelnici su se Sporazumom obavezali da preduzimaju inicijative i sprovode intervencije u cilju unapređenja razmjene u sektorima turizma, kulture, obrazovanja, sporta, ekonomskog razvoja, promociju grada i lokalnih proizvoda, ostvarujući punu i stalnu saradnju.

Đurašković je kazao da se potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju, spajaju dvije veličanstvene tačke naše istorije i kulture: Cetinje, prijestonica Crne Gore, istorijski i kulturni centar, koja je kroz vjekove svog postojanja bila mjesto gdje su se rađale ideje o slobodi i nezavisnosti, i sa druge strane Gaeta – svjedok vremena, koja je od antičkih vremena do modernog doba bila centar kulturnih, trgovinskih i političkih dešavanja.

„Naša buduća saradnja će se oslanjati na bogatstvo naše istorije i baštine kojom se ponosimo, ali će istovremeno gledati prema budućnosti, prema novim mogućnostima i izazovima. Drago mi je što naša Prijestonica nastavlja da širi mrežu pobratimskih gradova koje su naše veliko bogatstvo i uvjeren sam da naše veze nijesu samo formalne, već iskrene i prožete uzajamnim poštovanjem i dobrim namjerama. U tom smjeru, današnja svečanost označava novi početak, ne samo za Cetinje i Gaetu, već i za sve naše građane, a ovaj Sporazum konkretan korak ka jačanju naših veza, ideja, zajedničkih inicijativa i razmjeni znanja i iskustava”, kazao je Đurašković.

Na sastanku sa predstavnicima grada Gaete, gradonačelnik Đurašković je predstavio inicijativu Fondacije Sveti Petar Cetinjski i Udruženja Italia-Montenegro „Regina Elena” koja se odnosi na podizanje spomen obilježja crnogorskoj vojsci u Gaeti, što je gradonačelnik Gaete sa zadovoljstvom prihvatio.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.