Milanović kritikovao Dodika: Uvreda za hrvatske antifašiste i narod

ZBOG IZJAVA NA KOMEMORACIJI JASENOVAČKIM ŽRVAMA

Milanović kritikovao Dodika: Uvreda za hrvatske antifašiste i narod

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog tvrdnji da se vrlo mali broj Hrvata nije solidarisao sa zločinima ustaškog režima i ocijenio da je riječ o pokušaju nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

U saopštenju iz kabineta predsjednika države navodi se da Milanović smatra neprihvatljivim i nadasve neistinitim tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika koje je on iznio u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

 "Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao da je ‘vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarisali sa zločinima ustaškog režima’, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod", ističe se u saopštenju.

U njemu se ocjenjuje da takve "matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH".

"Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani istorije, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje istorije, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo falsifikovanje istine. I to samo s ciljem da bi se nekima dopao na jedan dan", navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske.

Osim što su potpuno neistinite, takve tvrdnje, kako se dodaje u saopštenju, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivice hrvatskom narodu.

"Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Evropi formirali antifašistički partizanski odred i da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i italijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim sprovodio", ističe se u saopštenju.

Činjenica, dodaje se, da je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave takozvane NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori da Hrvati nisu prihvatili ustaški režim.

U saopštenju kabineta predsjednika Hrvatske takođe se ukazuje da je tok Drugog svjetskog rata pokazao da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH.

"Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate učestvovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvatao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio učešćem u antifašističkoj borbi za šta je podnio ogromne žrtve", navodi kabinet hrvatskog predsjednika.

U saopštenju se ukazuje da se o istoriji mora govoriti argumentima, i da se o njoj može polemisati, ali, kako se ocjenjuje, s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik.

Takođe se ističe da Hrvatska nema čega da se stidi, već može da se ponosi, jer je učešćem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.